'EU-landen moeten harder knokken tegen racisme'
STRAATSBURG (ANP) - Zeker de helft van de 27 EU-landen moet nog veel harder strijden tegen racisme en discriminatie in eigen land. En 'Brussel' moet er veel strenger op toezien dat de lidstaten de Europese antidiscriminatierichtlijn omzetten in eigen nationale wetten.
Dat stelt GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg i in haar evaluatie van zeven jaar Europese wetten tegen racisme en discriminatie op grond van ras of etnische afkomst. Het EP zal donderdag haar rapport met overgrote meerderheid aannemen.
Buitenweg stond in 2000 aan de wieg van wat toen volgens haar ,,spectaculaire en revolutionaire'' wetgeving was. De opkomst van de extreemrechtse Jörg Haider in Oostenrijk zorgde voor een sfeer in de EU waarbij vergaande antiracismewetten mogelijk waren.
Onderzoek
,,Maar een recht is pas een recht als je er ook echt gebruik van kunt maken'', zegt Buitenweg in Straatsburg op de dag voor de stemming over haar rapport. Uit haar onderzoek blijkt dat overheden nog altijd onvoldoende optreden tegen dagelijkse discriminatie door bijvoorbeeld werkgevers, huisbazen en discotheekportieren.
Ook blijkt dat veel burgers in vooral de Oost-Europese landen helemaal niet weten dat ze verhaal kunnen halen bij antiracismebureaus. Of blijkt dat dergelijke instanties veel te weinig geld hebben.
Invoering
De Europese Commissie i riep deze zomer maar liefst veertien van de 27 EU-landen op het matje over de gebrekkige invoering van de wetgeving. Buitenweg verwacht dat de meeste van die veertien inmiddels wel hun gedrag verbeteren, maar denkt dat de Commissie aan het einde van dit jaar toch nog enkele landen voor het EU-Hof van Justitie i in Luxemburg zal moeten dagen.
Maar de problemen gaan niet alleen over het omzetten van EU-richtlijnen in eigen nationale wetten. In een fiks aantal landen die statistische gegevens bijhouden over racisme is het aantal klachten de afgelopen vijf jaar toegenomen. Dat is het geval in Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Polen, Slowakije en Groot-Brittannië.
Toch is Buitenweg ,,redelijk tevreden'' in haar analyse. Haar nieuwe doel is de uitbreiding van de huidige Europese 'homorichtlijn', die discriminatie op de arbeidsmarkt op basis van seksuele geaardheid verbiedt. Daar is nog een wereld te winnen. ,,Een op de vijf Poolse homo's is de laatste vijf jaar slachtoffer geweest van geweld.''