Boek over kabinet-De Quay verschenen

dinsdag 4 december 2007

Tijdens een bijeenkomst in de Oude Zaal van de Tweede Kamer is in de serie parlementaire geschiedenis na 1945 het boek over het kabinet-De Quay (1959-1963) gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan minister Van Middelkoop i en ondervoorzitter Ten Hoopen i van de Tweede Kamer. De parlementaire geschiedenis na 1945 wordt beschreven voor medewerkers van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG) in Nijmegen.

Oud-minister-president Piet de Jong i, die in het kabinet-De Quay staatssecretaris van Marine was, gaf een korte visie op kabinetsleider Jan de Quay i. Hij vindt dat diens rol tot nu toe onderschat is. De Quay groeide volgens De Jong in zijn rol als minister-president. Die visie werd onderschreven door CPG-medewerker dr. J.W.L. Brouwer.

Minister Van Middelkoop ging vooral in op de Nieuw-Guineakwestie, die lange tijd de politiek beheerste tijdens het kabinet-De Quay. Er is een zekere parallel tussen die kwestie toen en de Nederlandse bijdrage aan de missie in Uruzgan. In beide gevallen speelde internationaal-ethische motieven een belangrijke rol. Van Middelkoop noemde het kenmerkend voor Nederland dat dit soort overwegingen voorop staan, daar waar andere landen vaak vooral letten op het eigen belang.

De bijeenkomst werd verluchtigd met tv-beelden over het kabinet-De Quay en met het lied 'Lijmen Jan, lijmen Jan', dat de cabaretier Wim Kan tijdens de Oudejaarsconference van 1960 zong vanwege de (kortstondige) kabinetscrisis in dat jaar.

bron: PDC