Sarkozy aan het EP: "Europa kan niet worden veroordeeld tot nietsdoen"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 10 juli 2008.

De Franse president Nicolas SARKOZY heeft de Parlementsleden laten weten dat verdere uitbreiding van de EU niet mogelijk is zonder ratificatie van het Verdrag van Lissabon. SARKOZY liet weten dat "er moet worden aangetoond dat Europa er voor iedereen is." Veel politieke fracties steunen de prioriteiten van het Franse voorzitterschap, maar sommige Parlementsleden hebben kritiek op het gebrek aan sociale aspecten en de aanwezigheid van SARKOZY op de openingsceremonie van de Olympische Spelen.

"Geen uitbreiding zonder nieuw verdrag"

SARKOZY liet de Europese Parlementsleden weten dat er na de Ierse "nee"-stem een "institutioneel probleem" bestaat: "Ik heb zelf vóór de Franse presidentsverkiezingen aangekondigd voorstander te zijn van een parlementaire ratificatie van het verdrag, geen referenda. Er moet nu een snelle oplossing komen voor het Ierse nee. Er moet worden besloten of volgend jaar de Europese verkiezingen worden gehouden op basis van het Verdrag van Lissabon of het Verdrag van Nice."

De Franse president beklaagde het feit dat sommige politieke leiders "niet bereid zijn in het openbaar de keuzes te verdedigen die zij in Brussel hebben gemaakt." Hij doelde daarbij vooral op de Poolse president Lech KACZYNSKI.

SARKOZY verklaarde eveneens dat zonder het Lissabonverdrag er geen verdere uitbreiding mogelijk is, hoewel hij voor de toetreding van de Balkanlanden tot de EU is.

Bescherming, energie en klimaatverandering

Wat betreft de andere prioriteiten van het Franse voorzitterschap, SARKOZY liet hierbij weten dat de Europeanen het recht hebben op bescherming, maar "dat dit geen protectionisme moet inhouden."

Hij sprak vervolgens over het energie- en klimaatbeleid naar aanleiding van het voorgestelde energiepakket van de Commissie, door te zeggen dat "we de laatste generatie zijn die een ramp kunnen voorkomen." Europa moet hiervoor volgens de president de krachten bundelen en als voorbeeld dienen.

Immigratie

SARKOZY vroeg zich in Straatsburg af "of het redelijk is voor een land om zijn eigen immigratieregels op te stellen zonder rekening te houden met de gevolgen voor anderen." Volgens hem moet er een immigratie- en asielbeleid op Europees niveau worden besproken.

Ontwikkeling is een andere prioriteit van zijn land van het voorzitterschap, evenals veiligheid en defensie. SARKOZY verwerpt het idee dat men moet kiezen tussen de NAVO en een EU-defensie.

Europese Commissie

Jose Manuel BARROSO, voorzitter van de Europese Commissie, liet weten dat hij verheugd is over de Franse toewijding tot Europa.  

BARROSO wees op de uitdagingen van vandaag de dag: het Ierse "nee", een moeilijke economische situatie en de stijgende prijzen van olie en voedsel. "Nieuwe uitdagingen - zoals de schaarste van fossiele brandstoffen en de klimaatverandering - vereisen gemeenschappelijke oplossingen", zo liet hij weten. "We moeten ook onze economieën hervormen, het concurrentievermogen versterken en investeren in onderzoek en onderwijs", zo zei hij.

"De stijgende prijzen van voedingsmiddelen doen afbreuk aan de verwezenlijking van de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling", zo liet hij eveneens weten. BARROSO toont zich dan ook verheugd over de Europese Raad die de voorstellen van de Commissie heeft overgenomen voor een landbouwfonds voor de ontwikkelingslanden.

Betreffende het Verdrag van Lissabon liet BAROSSO weten dat het zou kunnen zorgen dat Europa effectiever, efficiënter en democratischer wordt, "maar geen verdrag betekent niet dat we geen antwoord op de problemen van de gewone burger moeten hebben."

Fractiewoordvoerders

Joseph DAUL (FR), leider van de EVP-ED-fractie, zei dat de Franse politieke inzet nodig is om het hoofd te bieden aan de ontwikkelingen in Europa: "We moeten ervoor zorgen dat burgers de opbouw van Europa ondersteunen. We moeten hun angsten en twijfels over de prijzen en sociale en familiale problemen opvangen. Als we mensen er niet van kunnen overtuigen dat belangrijke kwesties zoals het klimaat, energie en immigratie alleen kunnen worden opgelost op Europees niveau, dan hebben we een groot probleem."

Martin SCHULZ (PES, DE) beklemtoonde twee prioriteiten voor de komende zes maanden: de klimaatverandering en de ratificatie van het Verdrag van Lissabon. Hij benadrukte de noodzaak van grotere transparantie, democratie en een grotere rol voor de nationale parlementen. Hij betreurde het vastlopen van de Lissabonverdrag "op het moment dat we een nieuw instrument nodig hebben."

Graham WATSON (ALDE, UK) zei dat "het besluit van de Ierse kiezers tot afwijzing van de het Verdrag van Lissabon het Franse voorzitterschap meer problematisch maakt. Een praktisch, probleemoplossend Europa is meer nodig dan ooit."

Volgens WATSON zijn oplossingen op het gebied van energie en de klimaatverandering eveneens dringend nodig. Verhogingen van toeslagen op brandstof noemde hij een "kortetermijnoplossing."

Volgens Cristiana MUSCARDINI (UEN, IT) moet Europa "zijn ziel vernieuwen; Europa moet zich daarbij richten op jonge mensen." Ook wees ze op de noodzaak van een nieuwe relatie met Afrika, "gebaseerd op meer dan alleen handel." Net als vele andere sprekers verwelkomde ze dan ook het voorstel van de Franse president tot een mediterrane unie.

Daniel COHN-BENDIT (GROENEN/VEA, DE) prees SARKOZY voor zijn inzet voor de EU, maar wees op de noodzaak "niet te knielen voor de Duitse auto-industrie" inzake het klimaatbeleid.

Inzake immigratie benadrukte COHN-BENDIT dat het Parlement een echt beleid inzake legale immigratie moet ontwikkelen, in plaats van "alleen maar te klagen over illegale immigratie; immigratie maakt Europa tot wat het is."

COHN-BENDIT raadde SARKOZY ten strengste af de opening van de Olympische Spelen in China bij te wonen, gelet op de Chinese schendingen van de mensenrechten in Tibet.

Francis WURTZ (GUE/NGL, FR) bewonderde de inzet van de Franse president voor Europa, maar was van mening dat SARKOZY "de sociale dimensie negeert. We moeten werknemers overal ontvangen met gelijke rechten", aldus WURTZ.

Reactie SARKOZY

In een reactie op de verklaringen van de politieke woordvoerders liet SARKOZY weten dat wat inzake de Olympische Spelen iedereen het over eens is dat men zich in moet zetten voor mensenrechten, maar dat ze onderling konden verschillen wat betreft de manier waarop dit moet gebeuren. "We kunnen geen land dat een kwart van de wereldbevolking heeft boycotten. De wereld heeft China nodig inzake problemen als Darfur en Iran."

In tegenstelling tot SARKOZY liet EP-voorzitter Hans-Gert PÖTTERING weten niet de openingsceremonie van de Olympische Spelen bij te wonen, doordat onderhandelingen tussen de Chinese afgevaardigden en vertegenwoordigers van de Dalai Lama op niets uitliepen.

Debat: 10 juli 2008