'European Information and Research Network on Parliamentary History'

Het European Information and Research Network on Parliamentary History (EuParl) verbindt Europese onderzoeksinstituten en experts op het gebied van parlementaire geschiendenis. Het netwerk faciliteert de uitwisseling en verspreiding van kennis en bevordert vergelijkend onderzoek naar de ontwikkeling van parlementaire cultuur in Europa.

Daarnaast ondersteunt het netwerk instituten hun zichtbaarheid te vergroten, ook buiten de grenzen van het vestigingsland, en faciliteert het samenwerking tussen de deelnemende instituten.

Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

Het netwerk

In oktober 2007 besloten vertegenwoordigers van een aantal Europese onderzoeksinstituten om het European Information and Research Network on Parliamentary History op te richten. Tijdens de eerste bijeenkomst bij de Griechische Kulturstiftung in Berlijn, waar het netwerk werd gesticht, waren de volgende instituten vertegenwoordigd:

  • Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (Centre for Parliamentary History), Nijmegen, Nederland
  • Kommission für Geschichte des Parlamentarismus und der politischen Parteien, Berlijn, Duitsland
  • The Hellenic Parliament Foundation for Parliamentarianism and Democracy, Athens, Griekenland
  • Institut Za Novejso Zgodovino (Instituut voor Contemporaine Geschiedenis), Ljubljana, Slovenië

Sinds de oprichting in 2007 breidt het netwerk zich verder uit. Anno 2012 bestaat het netwerk uit 15 gerenomeerde onderzoeksinstellingen, verspreid over 13 Europese landen.

2.

Doelstellingen

Het idee achter het netwerk is het stimuleren van internationale samenwerking op het gebied van parlementaire geschiedenis en ontwikkeling, door alle Europese onderzoeksinstellingen en deskundigen te verbinden. De belangrijkste doelstellingen van het netwerk zijn:

  • het faciliteren van de uitwisseling en verspreiding van kennis en het bevorderen van vergelijkend onderzoek naar de ontwikkeling van parlementaire cultuur in Europa. Daardoor kunnen samenwerking tussen de deelnemende instituten en gezamenlijke onderzoeksprojecten beter worden georganiseerd.
  • ondersteuning bieden om de zichtbaarheid van de deelnemende instituten te vergroten buiten de grenzen van hun vestigingsland
  • resultaten van bestaand en nieuw onderzoek eenvoudiger toegankelijk maken voor een breed publiek

Het netwerk is gelieerd aan het Montesquieu Instituut i.

3.

Internetportal

Alle deelnemers van het netwerk zijn met elkaar verbonden door deelname aan een centrale internetportal, EuParl.net, die functioneert als virtueel communicatienetwerk voor wetenschappelijke projecten en deskundigen in Europa. De internetportal is voorzien van een nieuwsstroom met nieuws van de deelnemende instituten en een agenda waarin workshops en conferenties worden aangekondigd.

4.

Newsletter

Twee maal per jaar verzendt het Montesquieu instituut de EUparl.net Newsletter. Deze digitale nieuwsbrief bevat informatie over geplande of huidige onderzoeksprojecten, conferenties, of andere Europese activiteiten die worden georganiseerd door de partners van het netwerk.

5.

Hoe deel te nemen

Wanneer u geïnteresseerd bent om u bij dit initiatief te voegen kunt u het online aanmeldingsformulier invullen op www.EuParl.net of contact op nemen met het Montesquieu Instituut (zie hieronder). De aanmeldingen voor lidmaatschap zal worden beoordeeld door de Raad van Bestuur.

Contact: euparl@montesquieu-instituut.nl