Dr. M. (Mendeltje) van Keulen

foto Dr. M. (Mendeltje) van Keulen
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Mendeltje van Keulen

Mendeltje van Keulen leidt als lector (praktijkprofessor) de onderzoeksgroep ‘Changing role of Europe’ aan De Haagse Hogeschool en is gastonderzoeker bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij spreekt en schrijft voor (toekomstige) professionals over de kansen voor grip op Europees beleid.

De Europese Unie (EU) loopt als een rode draad door Mendeltje’s carrière. Ze studeerde Europese Bestuurskunde in Enschede en aan het Europa College in Brugge en werkte vervolgens als junior-adviseur voor een Europarlementarier en bij de toenmalige adviesraad voor Verkeer en Waterstaat. Zij trainde van 2001 tot 2008 bij de Academy van Instituut Clingendael honderden (toekomstige) ambtenaren in Nederland en andere EU-lidstaten op het terrein van Europese politiek, belangenbehartiging en lobby.

Als (senior) onderzoeker aan het Nederlands Instituuut voor Internationale Betrekkingen promoveerde Mendeltje in 2016 in de bestuurskunde aan de Universiteit Twente op een studie naar de Nederlandse EU belangenbehartiging. Bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid schreef ze mee aan het rapport Europa in Nederland (2007), waarin onder meer een grotere Europese activiteit van het nationale parlement werd geadviseerd. Dit project bracht Mendeltje in praktijk tussen 2009 en 2018, als griffier van de commissie Europese zaken in de Tweede Kamer en teamleider van de parlementaire Europaspecialisten in Den Haag en Brussel.

Momenteel is Mendeltje naast haar lectoraat als gastonderzoeker verbonden aan de directie Internationaal Onderzoek en Beleidsanalyse van het ministerie van Buitenlandse Zaken en als fellow bij het Montesquieu Instituut. Als columnist bij www.BrusselseNieuwe.nl leegt ze regelmatig de postbus met nieuws uit Brussel.

in de periode 2020-heden: fellow Montesquieu Instituut

Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

Hoofdfuncties/beroepen (4/9)

  • docent van het keuzevak ‘Parliaments in the European Union’, Master European Studies, Universiteit Leiden, vanaf 2012
  • lector Changing role of Europe, Haagse Hogeschool, vanaf 2018
  • associé Berenschot, vanaf 1 september 2019
  • coördinerend beleidsonderzoeker, Ministerie van Buitenlandse Zaken, vanaf 2020 (gedetacheerd)

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

2.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

3.

Nevenfuncties

huidige (2/5)
  • voorzitter Hogeschoolraad, Haagse Hogeschool, vanaf 2020
  • columnist Brusselse Nieuwe, vanaf 2021

vorige
  • vicevoorzitter Europese Beweging Nederland, van 2009 tot 2012

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

4.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
  • Oprichter Nekst Generation, EU netwerk in Nederland 2003-2004
  • toekenning van de UT Onderwijsprijs 1997 (voor persoonlijke inzet voor de versterking van het universitaire onderwijs)
 

6.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.