Prinsjesdag 2008: na uitgelekt nieuws vooral pracht en praal

dinsdag 16 september 2008

Vandaag is het weer Prinsjesdag. De Koningin i leest om 13:15 uur de troonrede i voor en minister van Financiën Bos i presenteert om 15:00 de miljoenennota i en de begrotingen in de Tweede Kamer. De kabinetsplannen zijn overigens al grotendeels bekend. Zoals gebruikelijk 'lekten' bewindslieden zelf in de aanloop naar prinsjesdag af en toe, maar NRC/Handelsblad publiceerde afgelopen zaterdag al grote delen van de kabinetsplannen.

Anders dan voorgaande jaren waren de begrotingsstukken vrijdag al onder embargo aan pers en Tweede Kamerleden uitgereikt. NRC/Handelsblad deed niet mee aan de embargoregeling en wist via eigen nieuwsgaring beslag op de stukken te leggen. Oud-VVD-minister van Financiën Gerrit Zalm i uitte vervolgens zondagmorgen in het tv-programma Buitenhof openlijk kritiek op het regeringsbeleid.

Maandagochtend gingen de Tweede Kamerleden Agnes Kant i, Paul Tang i en Frans Weekers i in een radioprogramma in discussie over de miljoenennota en de begroting. Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet i was 'not amused', en zou de desbetreffende Tweede Kamerleden er op aanspreken.

bron: ANP