Minister Vogelaar treedt na overleg met PvdA-top af

donderdag 13 november 2008

Ella Vogelaar i, minister voor Wonen, Wijken en Integratie treedt af. Zij nam het besluit daartoe na aandrang van PvdA-leider Bos i, PvdA-fractievoorzitter Hamer i en partijvoorzitter Ploumen i. De PvdA-top vindt dat Vogelaar op alle terreinen waarvoor zij verantwoordelijk is onvoldoende heeft bereikt. De leiding heeft er geen vertrouwen in dat Vogelaar nog voldoende gezag heeft om de komende tijd wel succes te bereiken.

Deze week ontstond bij de PvdA onvrede over het niet apart registeren van Antilliaanse probleemjongeren. De minister zag af van de registratie, omdat dit op de Antillen op ernstig verzet stuitte. Er zou wel een algemene registratie van probleemjongeren komen. Met name vanuit de grote steden werd daarop teleurgesteld gereageerd.

Ook op andere dosiers had de bewindsvrouwe met problemen te maken. Zo kostte het veel tijd om haar plannen te realiseren om woningbouwcorporaties te laten investeren in probleemwijken. Recentelijk werd haar onvoldoende toezicht verweten op een project van een Rotterdamse corporatie om een voormalig cruiseschip om te bouwen tot woon-, werk- en leerinstelling.

Vogelaar zei zich niet in de kritiek te herkennen. Zij constateert dat de partijtop en zij anders denken over de aanpak van problemen, met name op het gebied van integratie.

De laatste keer dat een PvdA-bewindspersoon door de partijtop tot aftreden werd gedwongen, was in 1993. Staatssecretaris Elske ter Veld i werd toen onvoldoende communicatie met de fractie verweten.

Opvolger van Vogelaar wordt de 53-jarige Eberhard van der Laan. Hij is advocaat en was in 1990-1998 gemeenteraadslid (tevens enige jaren fractievoorzitter) van de PvdA in Amsterdam.