G8

logo G8

Dit intergouvernementele forum van acht vooraanstaande industriële staten houdt jaarlijks een bijeenkomst waar economische en politieke zaken besproken worden. De Groep van Acht of G8 werd in 1975 opgericht als G6 en ging vanaf 1978 als G7 door het leven. Vanaf 1998 is het de G8.

De G6 begon in 1975 als een informele bijeenkomst van de leiders van de belangrijkste industriestaten. De groep omvatte het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en de Verenigde Staten. Canada is lid sinds 1976, Rusland sinds 1998. Sinds 1977 wordt ook de Europese Unie i uitgenodigd, waardoor men soms ook over de G9 spreekt.

De G8 is vooral gericht op economische en financiële onderwerpen. De afgelopen jaren is er echter ook steeds meer aandacht voor politieke en veiligheidsproblemen en komen ook milieuthema's aan bod. De G8-landen vertegenwoordigen de grootste economieën ter wereld en hebben daardoor veel invloed. Het voorzitterschap wordt jaarlijks toegekend aan één van de lidstaten. Het land dat het voorzitterschap bekleedt wordt belast met de organisatie van de conferentie en levert de gastheer of gastvrouw voor dit evenement.

Wanneer de landen van de G8 bijeen komen zonder Rusland, dan wordt gesproken van de G7 i. De G20 i bestaat uit de 19 grootste nationale economieën plus de Europese Unie.