EP wil transparantere Europese instellingen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 14 januari 2009.

Het Parlement i vraagt de Europese instellingen in een vandaag aangenomen verslag om hun archieven en documenten toegankelijker te maken voor het publiek. Naar aanleiding van een recente uitspraak van het Hof van Justitie i vragen Europarlementsleden de Raad i om al zijn debatten in het openbaar te houden en het Parlement om meer informatie over de activiteiten van zijn leden te publiceren.

Het verslag verwijst naar de recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie in de zaak Maurizio Turco. Die verzocht om openbaarmaking van een juridisch advies van de Raad, die de toegang weigerde. Het Hof van Justitie stelde dat de Raad de openbaarmaking van adviezen van zijn Juridische Dienst over wetgevingsvoorstellen niet categorisch mag weigeren. Turco heeft in de procedure overigens de steun gekregen van Nederland.

Het Parlement benadrukt dat de Europese instellingen de plicht hebben om hun activiteiten, documenten en beslissingen openbaar te maken. Het verzoekt met name de Raad zijn regels te herzien om de openbaarheid van alle debatten, documenten en informatie te waarborgen, inclusief de identiteit van delegaties van de lidstaten in de Raad en van leden van werkgroepen.

Europarlementsleden verwierpen wel een paragraaf die vraagt dat politieke fracties hun documenten, programma's en vergaderingen openbaar maken.

Het Parlement wil voorvechter zijn van transparantie en openheid binnen de EU en wil nog vóór de Europese verkiezingen van 2009 een buitengewoon actieplan opzetten, om ervoor te zorgen dat er op zijn website meer en gemakkelijker toegankelijke informatie komt over de activiteiten van EP-leden (ook deelname aan en aanwezigheid bij Parlementaire werkzaamheden) en de vergoedingen en uitgaven van EP-leden.

Europarlementsleden vinden "dat de gewone burger bij het zoeken naar informatie over de instellingen van de EU nog steeds veel obstakels tegenkomt". Er moet een inter-institutionele zoekmachine komen, en één enkel register/portaal voor informatie en documenten. EP-leden verzoeken de instellingen de zogenaamde comitologieprocedures en de codecisieprocedures waarbij tussen de EU-instellingen in eerste lezing overeenstemming wordt bereikt (zogeheten "trialogen") transparanter te maken.

Procedure: Initiatief / Debat: 13 januari 2009 / Stemming: 14 januari 2009 / Verslag aangenomen met wijzigingen (355-195-18)