Gazprom wil Europese hulp bij doorvoer gas (aanvulling)

vrijdag 16 januari 2009

MOSKOU (ANP) - Rusland wil de gasstroom richting Europa weer op gang brengen door een consortium van Europese gasmaatschappijen bijeen te brengen, die bereid zijn de risico's van de doorvoer via Oekraïne met Moskou te delen. Dat meldde vrijdag een woordvoerster van de Russische premier Vladimir Poetin.

Poetin is in Berlijn voor een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De Russische premier praat ook met een aantal Europese energiemaatschappijen die hij bij het Russische idee wil betrekken. Een woordvoerder van het Russische gasbedrijf Gazprom liet vrijdag weten dat onder meer het Italiaanse Eni, het Franse GDF Suez en het Duitse EON Ruhrgas al hebben toegezegd deel te nemen. Ook het Nederlandse GasTerra en enkele andere maatschappijen zijn voor de gesprekken uitgenodigd.

De Europese bedrijven zouden zogenoemd 'technisch gas' van Gazprom moeten kopen. Dat is gas dat niet naar consumenten wordt getransporteerd, maar nodig is om het leidingensysteem op gang te houden.

Een woordvoerder van ENI liet vrijdag, vlak voor de ontmoeting met Poetin, weten dat de energiemaatschappijen bereid zijn om ,,te werken aan een bepaald voorstel dat de komende uren wordt uitgewerkt''.

Europese regering beginnen intussen hun geduld met Rusland en Oekraïne te verliezen. ,,Ik denk dat ons geduld nu wel is uitgeput en het standpunt van zowel de Europese Unie i als van Tsjechië is nu veel strikter'', zo liet de Tsjechische premier Mirek Topolanek vrijdag weten. Tsjechië is de huidige voorzitter van de EU.

Eerder op de dag meldde de Europese Commissie i dat Rusland en Oekraïne dit weekeinde ,,de laatste kans'' krijgen om hun conflict op te lossen. Poetin en zijn Oekraïense ambtgenoot Joelia Timosjenko praten zaterdag naar verwachting in Moskou over de crisis. Ook vertegenwoordigers van de EU zijn daarbij aanwezig. Timosjenko heeft haar aanwezigheid in Moskou echter nog niet bevestigd.

Rusland draaide begin januari de gaskraan naar Oekraïne vrijwel dicht, omdat de landen het niet eens konden worden over de betaling van de leveranties. Ook de doorvoer van gas naar West-Europa werd gestaakt omdat Moskou Kiev er van verdacht gas dat voor doorvoer bestemd was af te tappen voor eigen gebruik.