Meerderheid Tweede Kamer voor correctief referendum

woensdag 18 februari 2009

De Tweede Kamer debatteerde gisteravond over twee initiatiefwetsvoorstellen voor de invoering van een referendum. Voor beide voorstellen bestond er een meerderheid van PvdA, GroenLinks, D66, ChristenUnie, SP en PVV. De initiatiefwetsvoorstellen zijn ingediend door Femke Halsema i (GroenLinks), Paul Kalma i (PvdA) en Boris van der Ham i (D66).

Het eerste initiatiefwetsvoorstel behelst het bindend correctief referendum. Omdat voor een bindend correctief referendum de Grondwet moet worden aangepast en er in tweede lezing een tweederde meerderheid nodig is ter goedkeuring, is de toekomst van dit wetsvoorstel nog onzeker. Het tweede initiatiefwetsvoorstel stelt een raadgevend correctief referendum voor. Voor dit type referendum is geen grondwetswijziging nodig.

Minister Ter Horst i had eerder laten weten positief te staan tegenover het bindend correctief referendum. In de ministerraad kon echter geen overeenstemming worden bereikt over het voorstel. Het kabinet zal later met een standpunt komen.

bron: stenogram Tweede Kamer


verwant nieuws

meer over