Waar moet ons geld naartoe?
Waar moet ons geld naartoe?
Wegen en pijpleidingen aanleggen, het verzekeren van de voedselveiligheid, het onderwijs verbeteren, discriminatie bestrijden en banen creëren: dit alles wordt met de EU-begroting gefinancierd. Bovendien steunt het Europees Parlement i de financiering van milieubescherming en hulp aan de Derde wereld. De Parlementsleden bepalen de jaarlijkse begroting en controleren de besteding van het geld. Wat zouden de parlementsleden volgens jou moeten doen? Heb het laatste woord door in juni te stemmen!
Een beter leven voor Europese burgers is het belangrijkste doel van de bestedingen van de EU. Waar gaat jouw geld naartoe?
Mobiliteit: Wegen, spoorwegen, bruggen, luchthavens en pijpleidingen worden met het geld van de EU aangelegd om ongelijkheden tussen gebieden te verkleinen en mobiliteit in de EU als geheel op te voeren.
Landbouw en milieubescherming: De EU steunt landbouwers die basislevensmiddelen produceren en het landschap onderhouden. Voedselveiligheid en -kwaliteit, dierenwelzijn en de behoeften van de landelijke gemeenschap zijn hierbij prioriteiten.
Onderwijs: De EU bevordert uitwisselingen van studenten en de jeugd. Het Erasmusprogramma heeft al 1,5 miljoen studenten geholpen om in een andere EU-lidstaat te kunnen studeren.
EU-begroting in 2009
-
-116 miljard euro
-
-270 euro per burger
-
-1% van het gezamenlijke bruto nationale inkomen van de 27 lidstaten
De bestrijding van discriminatie: Etnische minderheden hebben soms met vooroordelen te maken als zij zoeken naar een baan of bij toegang tot sociale diensten. De Europese fondsen creëren kansen op banen en bestrijden vooroordelen. Het Accederprogramma hielp bijvoorbeeld Spaanse Roma om vaardigheden te verwerven voor de arbeidsmarkt, om banen en huisvesting te vinden en toegang te krijgen tot onderwijs en gezondheidszorg.
Onderzoek: Om het leven van Europese burgers te verbeteren en de uitdagingen van de moderne wereld met succes aan te pakken, steunt de EU onderzoek naar kinderziekten, de natuurlijke habitat, gevaarlijke chemische producten, veilige voedsel, milieuvriendelijkere voertuigen en nieuwe energiebronnen. In 2009 steeg de begroting voor onderzoek met 11% om te helpen het concurrentievermogen in moeilijke tijden op te voeren.
Het Midden en Kleinbedrijf: De kleine en middelgrote ondernemingen vertegenwoordigen samen meer dan 90% van de Europese ondernemingen. Hun levens gemakkelijker maken zal het concurrentievermogen verhogen, groei brengen en zo ook tot meer banen leiden.
Derde wereld: Als speler op het wereldtoneel heeft de EU verantwoordelijkheden op wereldniveau. Het financiert ontwikkelingshulp in de arme landen van de Derde wereld, vredeshandhaving in conflictgebieden en humanitaire hulp voor landen buiten de EU die door natuurrampen zijn getroffen.
Over de EU-begroting wordt democratisch besloten
Het Europees Parlement onderzoekt in nauwe samenwerking met de Raad de manier waarop het geld zal worden besteed Het Parlement keurt uiteindelijk elk jaar de begroting goed en stelt de bedragen vast die worden besteed aan minder rijke gebieden, het milieu, investeringen in mensen, onderzoek en onderwijsprogramma's.
Het Europees Parlement zorgt er ook voor dat het geld van de belastingbetalers correct wordt besteed. Het Parlement is de enige instelling die kwijting aan de Commissie voor de uitvoering van de begroting van de EU kan verlenen. De kwijting is het besluit waarmee het Europees Parlement de begrotingscyclus van een bepaald jaar afsluit.
Aan jou de keus!
Veel is gedaan maar er moet ook nog veel worden gedaan. Op EU-niveau zullen meer acties moeten worden gefinancierd. De verkiezingen van het Europees Parlement bieden jou de kans om te helpen met het vaststellen van de prioriteiten van de financiering van de EU. Wat wil jij dat jouw parlementsleden gaan doen? Welke wetten en acties wil jij op Europees niveau zien? Heb het laatste woord!