De multiculturele samenleving: Uitdaging of bedreiging?

Met dank overgenomen van Algemene Onderwijsbond (AOb), gepubliceerd op donderdag 16 april 2009.

Debat 15 mei in Zalencentrum Vredenburg  Utrecht

De Nederlandse samenleving is zichtbaar multi-etnisch, multireligieus en multilinguaal geworden. Velen zien die diversiteit als een verrijking van van onze samenleving, anderen hameren op aanpassing en assimilatie.  Verschillen in taal, religie, rituelen, normen en waarden leiden soms tot spanningen en school is de plaats waar jongeren zouden moeten leren om te gaan met al die verschillen. Helaas lijkt de rol van het onderwijs in de opbouw van de diversiteit te haperen: de segregatie neemt alleen maar toe, niet alleen in de grote gemeentes.

Hoe moeten scholen omgaan met die discrepantie tussen politiek-maatschappelijke wenselijkheid en de harde sociaal-maatschappelijke werkelijkheid?

Over de cruciale rol van het onderwijs bij de vormgeving van de samenleving organiseert de groep allochtoon onderwijspersoneel 15 mei as in Zalencentrum Vredenburg  te Utrecht, een debat met bijdrages van:

  • Guus Extra, hoogleraar taal en minderheden aan de universiteit van Tilburg. Hij zal nader ingaan op de stelling dat de beleidsmatige erkenning van culturele diversiteit geen bedreiging vormt voor sociale cohesie maar juist een noodzakelijke voorwaarde is voor het bereiken van die cohesie.
  • Kars Veling, rector van het Johan de Witt college in Den Haag. Vanuit zijn dagelijkse praktijk aan een zeer gemengde school zal hij de mogelijkheden verkennen om als school de wereld van leerlingen groter te maken.
  • Ton Plagman, directeur basisschool De Snippeling in Deventer. Hij zal de systematische, vernieuwde aanpak van het onderwijs op zijn school presenteren waarbij een brug wordt geslagen tussen de thuissituatie en het voortgezet onderwijs.
  • Çetin Yildirim, secretaris van de groep Allochtoon Onderwijspersoneel van de AOb zal uiteen zetten hoe om te gaan met verschillen. Die kunnen een bron van conflict en onveiligheid zijn maar ook een bron van kracht, creativiteit, en succes. De opstelling van de bestuurders tegenover de verschillen binnen hun scholen en de gemaakte beleidskeuzes zijn bepalend voor de cultuur binnen de instellingen.

Het debat staat onder leiding van Marten Kircz, hoofdbestuurder van de AOb.

Waar en wanneer:

15 mei

Zalencentrum Vredenburg

Vredenburg 19

3511 BB Utrecht

Aanvangstijd

Aanmelding:

Via: secretariaat@aob.nl of

Centraal secretariaat AOb 

Postbus 2875 

3500 GW Utrecht

(Aan deelname zijn geen kosten verbonden)