CDA-senator Russell weg na vonnis over kunstsmokkel in 2003

dinsdag 28 april 2009

De CDA'er Paul Russell i legt zijn Eerste Kamerlidmaatschap neer vanwege een voor hem negatief uitgevallen uitspraak van de Hoge Raad over kunstsmokkel. In 2003 voerde hij zonder btw te betalen een pentekening van Rembrandt in vanuit de Verenigde Staten. Russell is niet strafrechtelijk vervolgd, omdat hij een schikking trof met het openbaar ministerie en een fikse boete betaalde.

Russell, advocaat en kunstkenner, vocht de boete aan en stelde dat hij pas in overtreding zou zijn geweest als hij aan het einde van de groene douanegang geen aangifte zou hebben gedaan. De Hoge Raad deelt die mening niet.

Dat Kamerleden opstappen vanwege een rechterlijk oordeel is vaker voorgekomen. In de jaren vijftig was dit geval bij PvdA-senator Brongersma i vanwege veroordeling voor ontucht met minderjarigen. Een CPN-Kamerlid verliet in 1951 de Tweede Kamer, nadat hij gevangenisstraf had gekregen voor hulp aan een deserteur. Overigens leidt gevangenisstraf op zich niet tot verlies van het Kamerlidmaatschap. Onder andere Troelstra i zat enige tijd in de gevangenis tijdens zijn Kamerlidmaatschap.

bron: Radio Nederland Wereldomroep