Kamer: Bosnië en Herzegovina nog niet klaar voor EU

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op dinsdag 9 juni 2009.

9 juni 2009, wetsvoorstel – De stabilisatie- en associatieovereenkomst (SAO) tussen de EU en Bosnië en Herzegovina is volgens CDA, VVD en PvdA goed voor de veiligheid en de economische ontwikkeling. Maar een EU-lidmaatschap zit er nog lang niet in voor het land, stelt de Kamer. De PVV wil zelfs helemaal geen politieke samenwerking.

Op weg naar een eventuele toetreding tot de EU hebben alle erkende westelijke Balkanlanden een SAO i gekregen. In deze overeenkomst staan afspraken over onder meer vrije handel, regionale samenwerking en veiligheid. Minister Verhagen i (Buitenlandse Zaken) vraagt de Kamer om instemming met de SAO. "Doe je dit niet, dan trek je je handen af van Bosnië en Herzegovina", meent Blom (PvdA). Ten Broeke (VVD) vindt een vrijhandelsakkoord de beste basis voor welvaart, harmonie en rechtszekerheid.

Lidmaatschap

Instemming met de SAO betekent niet automatisch een EU-lidmaatschap voor Bosnië en Herzegovina, zegt Ormel (CDA). DeRoon (PVV) vindt de EU nu al te groot. Economische samenwerking vindt hij genoeg. Er zal geen sprake zijn van een overhaaste toetreding, zegt minister Verhagen. Eerst moet Bosnië en Herzegovina werk maken van de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad. Ook werkt het parlement volgens de minister nog te traag en blokkeert etnisch getinte retoriek politieke hervormingen.

De Kamer stemt 16 juni over het wetsvoorstel en de ingediende motie.