Voorzitter VN-panel klimaatverandering Pachauri optimistisch over Kopenhagen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 4 december 2009, 16:55.

Dr Rajendra Kumar Pachauri

De week voor de VN-klimaattop stelt Dr. Rajendra Pachauri, die in 2007 samen met Al Gore de Nobelprijs van de Vrede 2007 ontving, dat hij optimistisch is over Kopenhagen dankzij een omslag in de publieke opinie de afgelopen twee jaar. Hij zei ook dat wij de CO2-uitstoot zonder enig verlies van economische bedrijvigheid kunnen verkleinen. Pachauri was in het Parlement met Paul McCartney om aandacht te vragen voor de gevolgen van vleesconsumptie. Onze Facebookfans stelden hem hun vragen.

Joseph Caruana vraagt of de klimaattop de eerste diplomatieke aanvaring tussen de ontwikkelde wereld en de ontwikkelingslanden zal worden

Ik hoop van niet omdat ik denk wij een gedeeld belang hebben, elk ontwikkeld en ontwikkelingsland zal slachtoffer van de gevolgen van de klimaatverandering zijn, wij moeten ons beseffen dat dit ons allemaal aangaat. Er is het principe van gemeenschappelijke maar verschillende verantwoordelijkheden, die verschillende niveaus van verplichtingen opleggen, afhankelijk van de staat van een land.

Sommige landen, vooral een deel van Afrika, Azië en ook Latijns-Amerika hebben niet het vermogen om zich aan de gevolgen van de klimaatverandering aan te passen. Ik denk dat de ontwikkelde wereld hen te hulp zal moeten schieten, een morele en ethische kwestie.

Ik ben optimistisch over Kopenhagen omdat ik de afgelopen twee jaar een grote verandering in de publieke opinie heb gezien, vooral sinds de publicatie van het vierde rapport van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climage Change: Intergouvernementeel Panel betreffende Klimaatverandering).

Philip Strothmann denkt dat met de mogelijke voorstellen van de VS en China's aanbod om hun uitstoot te verminderen, een stijging van 2° onvermijdelijk is. Heeft hij gelijk?

Als wij geen actie ondernemen, dan zullen wij de 2 graden Celsius overschrijden. Welke overeenkomst in Kopenhangen ook wordt bereikt, dit zal zeker niet het laatste woord zijn. De wetenschap moet op dit gebied het openbaar beleid informeren. Het vijfde IPCC-rapport, dat in 2013 of 2014 zal uitkomen, zal verdere informatie verstrekken.

Isaak Magerman wierp de kwestie van de industriële revolutie en een mogelijke nieuwe productierevolutie op. Denkt u dat nieuwe groene technologieën werkelijk de bestaande kunnen vervangen?

Ongetwijfeld. In Duitsland voert de overheid een proactief beleid wat betreft zonne-energie en in India zijn er ook zeer ambitieuze plannen om zonne-energie te gebruiken. Er zijn ook enorme kansen om energie-efficiency, bijvoorbeeld in de vervoerssector, huisvesting en in de industrie te verbeteren.

Wanneer je al deze maatregelen treft en combineert, is het absoluut realistisch te geloven dat wij de uitstoot aanzienlijk kunnen verminderen zonder enig verlies van economische bedrijvigheid of werkgelegenheidskansen. Sommige van deze maatregelen vergroten in wezen de werkgelegenheidskansen. Wat wij nodig hebben, is politieke wil en volgens mijn goede vriend Al Gore is politieke wil "een duurzame bron".

Paul Van Rompaye vraagt of het doel van het verminderen van de CO2-uitstoot ook een kans biedt om de economie een andere richting op te duwen, weg van wat hij "het Amerikaanse consumptiemodel" noemt.

Ik zie niet waarom wij bang zouden moeten zijn voor de belangrijke veranderingen die nu plaatsvinden, die ervoor zullen zorgen dat wij groeien, ons ontwikkelen en consumeren op een manier die met de bescherming van het milieu verenigbaar is. Wij moeten nu het milieu en klimaatverandering centraal stellen.

Andros Galinda is bang voor een drinkwatertekort in de toekomst. Heeft hij gelijk?

Hij zou niet bang moeten zijn maar hij zou zich er zeker van bewust moeten zijn dat in sommige delen van de wereld, de strijd om water dramatisch zal toenemen. Wij moeten een beweging creëren waarin wij realiseren dat er geen hulpbron is zonder waarde.

Ercan Acar is benieuwd of duurzame brandstoffen fossiele brandstoffen werkelijk kunnen vervangen.

Ik twijfel er niet aan dat duurzame brandstoffen de fossiele brandstoffen en mogelijk kernenergie kunnen vervangen. Er moet serieus naar de mogelijkheid worden gekeken om Noord-Afrika als locatie voor het opwekken van zonne-energie op grote schaal te gebruiken en deze via kabels naar Europa te vervoeren. Windenergie is een ander voorbeeld. Wij kunnen uiteraard duurzame energie gebruiken maar wij moeten er voor zorgen dat wij tegelijkertijd de efficiency van energieverbruik verbeteren omdat deze twee samen moeten gaan.