Senioren willen inspraak in het Europees beleid

Met dank overgenomen van Comité van de Regio's (CvdR) i, gepubliceerd op maandag 18 januari 2010.

COR/10/8

Brussel, 18 januari 2010

Senioren willen inspraak in het Europees beleid

Regio’s en lokale besturen zien in heel Europa hun samenlevingen veranderen. Zij staan op de eerste lijn om de noden en verwachtingen van ouderen te beantwoorden. In gedeelde verantwoordelijkheid met andere bestuursniveaus gaan wij de nieuwe uitdagingen aan. In de uitwerking van EU2020 zullen ook regio’s en lokale overheden een rol spelen om de economische, sociale en ecologische problemen aan te pakken.’ Dat zei Luc Van den Brande, gewezen minister-president van Vlaanderen en voorzitter van het Comité van de Regio’s, op 15 januari 2010 op een dialoogdag met ouderen.

Op initiatief van de CD&V-senioren richtten ouderen uit Vlaanderen, Wallonië en een afvaardiging van de Europese Senioren Unie hun blik op de toekomstige ontwikkelingen in de EU. Zowel het wetenschappelijk onderzoek over de levenssituatie van ouderen, de interpretatie van de vergrijzing in het Europese beleid als de actieve participatie van ouderen aan de Europese samenlevingen kwamen daarbij aan de orde. De heer Vincent Houssiau, adviseur van de Belgische eerste minister, Yves Leterme , wierp een licht op de vooruitzichten op de opeenvolgende voorzitterschappen van Spanje, België en Hongarije. ‘De allergrootste uitdaging ligt in het bevorderen van duurzame economische groei, werkgelegenheid en financiële stabiliteit. De opeenvolgende voorzitterschappen zullen werken aan een vernieuwde Lissabonstrategie. De economische en sociale agenda’s van het Europese beleid zijn met elkaar verbonden. De bevolking moet vertrouwen herwinnen in de economie en ervaren dat het Europa dat wij vormgeven een noodzaak is in een globaliserende wereld. Daartoe moeten wij ervoor blijven ijveren dat de Europese politiek transparanter en dichter bij de mensen gevoerd wordt.’

Vorige vrijdag drukte An Hermans, voorzitster van de CD&V-senioren en gewezen Europees parlementslid haar dank en waardering uit voor de dialoog tussen politici en ouderen. Zij verwees naar het recent in werking getreden Verdrag van Lissabon, waarin de Europese instellingen zich ertoe verbinden een geregelde dialoog te zullen voeren met doelgroepen. An Hermans: ‘Ouderen willen over grenzen heen de Europese samenlevingen mee uitbouwen. Zij bekommeren zich over een aantal specifieke beleidsuitzichten betreffende de wereldwijde verouderende bevolking (inkomen, strijd tegen armoede, kwalitatieve gezondheidszorg, vereenzaming…) en blijven ijveren voor een beleid dat respect voor ieder mens en solidariteit als uitgangspunten heeft. Op de eerste plaats willen ouderen echter in grote verscheidenheid blijven deelnemen aan alle facetten van het samenleven. Binnen de ruime Europese horizon willen zij meer zichtbaar worden en kansen krijgen om samen met beleidsverantwoordelijken mee te werken aan de toekomst. De winst van dialogen tussen beleidsmakers en ouderen is tweevoudig: het beleid wint aan legitimiteit; ouderen weten zich gewaardeerd.’ Met het Belgisch voorzitterschap in het verschiet werden alvast plannen gemaakt om de Europese dialoog verder te zetten.

Bezoek de website van het CvdR: www.cor.europa.eu

Het Comité van de Regio's

Het Comité van de Regio's (CvdR) is de EU-assemblee van regionale en lokale afgevaardigden. De 344 CvdR-leden, afkomstig uit alle EU-lidstaten, hebben tot taak om de lokale en regionale overheden en de door hen vertegenwoordigde gemeenschappen bij het EU-besluitvormingsproces te betrekken en over EU-beleid te informeren. De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad zijn verplicht om het Comité van de Regio's te raadplegen op beleidsterreinen die regio's en steden aangaan. Het CvdR kan bij het Europees Hof van Justitie beroep instellen als zijn rechten worden geschonden of als het van mening is dat een EU-wet indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Christian Gsodam

Tel. +32 2282 2121

Christian.Gsodam@cor.europa.eu

Klik hier voor eerdere persberichten van het CvdR.