Oud-Kamerleden: politiek had te weinig greep op bankiers

donderdag 21 januari 2010

De politieke belangstelling en politieke wil om beter toezicht te houden op banken heeft lange tijd ontbroken. Dat stelde GroenLinks-Tweede Kamerlid Kees Vendrik i tijdens zijn verhoor door de commissie-De Wit. Zijn oud-collega (en huidige staatssecretaris) Frank Heemskerk i vond echter dat de problemen vooral door internationale ontwikkelingen zijn veroorzaakt. Wel gaf de politiek erg gemakkelijk toe aan de wens van banken om het toezicht te verminderen.

Vendrik stelde dat er te weinig is gedaan om risico's door banken aan te pakken en om daarop toezicht te houden. Hij verweet dat ook de Nederlandsche Bank. Heemskerk vond evenwel dat Nederland nooit erg veel had kunnen afwijken van wat er internationaal gebeurde op bancair gebied.

Financieel Ombudsman Jan Wolber Wabeke en oud-CDA-Kamerlid Henk de Haan i meenden dat de bescherming van consumenten tekort is geschoten. Er zijn volgens hen ondeugdelijke producten verkocht. Dat was in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van aanbieders, maar Wabeke stelde dat consumenten soms ook wel erg gemakzuchtig zijn geweest.

bronnen: ANP, Trouw (22 januari 2010)

 

Eerder nieuws over de verhoren