Niet buigen, maar knokken

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op woensdag 26 mei 2010, 3:33, column.

Vanavond gaat het los. Het eerste échte lijsttrekkersdebat op TV in deze campagne. Bij RTL. Afgelopen zondag was namaak: het premiersdebat. Onzin, we kiezen geen premier maar de Tweede Kamer. En wat zagen we? Drie rechtse partijen die tegen elkaar opscheppen hoe veel ze wel niet kunnen bezuinigen. En een vierde deelnemer, die blijkbaar bang is rechts voor het hoofd te stoten. En dus had rechts vrij spel bij zijn wedstrijdje ver plassen. De miljarden vlogen je om de oren. Maar heeft iemand het gehad over de gevolgen voor verpleegkundigen, onderwijzers, studenten, ouderen en gehandicapten? Niks. Nada. En over bankiers en bonussen had niemand het. De oorzaak van de crisis is kennelijk taboe verklaard. Wie de oorzaak verzwijgt, kan de oplossing ook zeker niet vinden.

Job Cohen stond zondag in de frontlinie, maar echt vechten deed hij niet. Hij leek ook nu vooral de boel bij elkaar te willen houden. Een lijntje open naar het CDA, een deurtje open naar de VVD. Ik snap hem maar vind het toch niet goed: als rechts hakt, moet links niet buigen maar knokken.

Gelukkig ben ik er vanavond wél bij. Ik ga in debat met Balkenende, Cohen en Rouvoet over de zorg. En met Balkenende, Rutte en Pechtold over hypotheekrenteaftrek en huren. Ik heb er zin in. Want zowel over de zorg als over de woonlasten heeft de SP verreweg de beste analyses en de beste oplossingen. Ik hoop dat je kunt kijken en ik hoor daarna graag je commentaar!