Festival van Cannes toont opnieuw de vitaliteit van de Europese film

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 31 mei 2010, 14:02.

Wat hebben acht Christelijke monniken in de bergen van Noord-Afrika, een groep strippers in Parijs en een Franse galerijeigenares in Toscane met elkaar gemeen? Zij zijn allen personages in verhalen die het succes van de door de EU ondersteunde films illustreren: zij ontvingen dit jaar hoge onderscheidingen op het filmfestival van Cannes.

De 'Grand Prix', die wordt gezien als de tweede prijs van het festival na de 'Palme d'Or', werd toegekend aan de film Des hommes et des dieux van de fransman Xavier Beauvois. De film is gebaseerd op de waargebeurde ontvoering en moord op een groep Christelijke monniken door fundamentalistische Islamieten in de bergen van Algerije.

De prijs voor de beste regie ging naar de fransman Mathieu Amalric, die met zijn film Tournée het verhaal van een aantal strippers vertelt, die dromen over succes en faam in Parijs.

Tot slot won Juliette Binoche de prijs voor beste actrice, voor haar rol in Copie Conforme van de Iranees Abbas Kiarostami. Zij speelt hierin een galerijeigenares in Toscane die een interessante ontmoeting heeft met een Britse kunsthistoricus.

De films zijn alle drie mogelijk gemaakt dankzij de steun van het MEDIA-programma van de EU. "De resultaten in Cannes zijn heel leuk maar het is geen verrassing. Het is een teken van de uitstekende kwaliteit van de Europese films," zei Doris Pack, voorzitter van de parlementaire cultuurcommissie over het behaalde succes.

MEDIA: een succesvol programma

In het verleden vielen MEDIA-films ook al regelmatig in de prijzen. Zo hebben het afgelopen decennium acht films uit de koker van het MEDIA-programma de Palme d'Or in de wacht gesleept en werden er ook al meerdere Oscars gewonnen zoals door de film 'Slumdog Millionaire' die acht Oscars won.

MEDIA-programma ondersteunt

  • promotie en distributie van Europese films (65% van de begroting)
  • pan-Europese training voor producenten, verdelers, exploitanten, scenarioschrijvers en regisseurs
  • Europese festivals

Het Europees Parlement i besluit als medewetgever over de begroting en de inhoud van het MEDIA-programma. De begroting voor 2007-2013 bedraagt 755 miljoen euro.

Europa en films: eeuwigdurende liefde

"Europese films vertellen Europese verhalen, zij openbaren de Europese ziel. Decennialang keken wij enkel naar Hollywoodfilms en hiermee naar de 'American way of life'. Onze cultuur bleef onzichtbaar of beperkt tot onze taalgebieden," zegt Pack. "Films bouwen bruggen tussen landen en tonen aan dat problemen, gevoelens en nostalgie in de verschillende lidstaten zeer veel op elkaar lijken."

Luxprijs: de filmprijs van het Europees Parlement

Het Europees Parlement creëerde vier jaar geleden een eigen filmprijs: de Luxprijs. In 2009 ging de prijs naar de film 'Welcome' van de fransman Philiipe Lioret. Met de prijs wordt de ondertiteling van de winnende film in alle officiële talen van de EU betaald. "De distributie in alle EU-landen - en daarbuiten - is daarmee gewaarborgd,", zegt Pack. "Een dergelijke mogelijkheid leidt tot meer publiciteit dan alle brochures bij elkaar!"

REF. : 20100528STO75180

Nadere informatie :

Al het nieuws