Jonge Italiaanse wijnen 't lekkerst

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op woensdag 7 juli 2010.

Samen met Spanje en Frankrijk is Italië één van de toonaangevende Europese wijnlanden. Iedereen kent de mandflessen aan het plafond van het Italiaanse restaurant en de laatste jaren is Prosecco steeds populairder als zomerwijn. Maar Italië heeft wel tweeduizend lekkere, verschillende druivensoorten, vertelt wijnkenner Harold Hamersma.

'Van de Oostenrijks-Italiaanse grens tot het uiterste zuidelijke puntje van de laars, vind je duizenden autochtone druivenrassen. Elk gebiedje heeft zijn eigen druif. Als ik een paar tips mag geven: de wijnen van het huis Moncaro zijn heel goed. Dat ligt dicht bij de Adriatische kust. Hun witte Verdichio di Castelli di Jesi is een heerlijke frisse dorstlesser bij visgerechten. Hij zit in een groene amfora en kost zo'n 5 a 6 euro in de supermarkt.

Ook de witte Lugana wijn is fris en monter, wat pittiger van smaak. Wijnen op basis van de Garganega druif zijn ook verukkelijk. Drink deze wijnen jong; de oogst van 2009 of 2008, niet ouder. Dat geldt ook voor rode wijn, zoals de Chianti van SanGiovese druif, een Toscaanse klassieker. Ook de Montepulciano, een blend, drink je jong en koud. Smaakt naar zure kersjes en een tikkeltje kruidig. Heerlijk!'


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa