Acht nieuwe Belgische Erasmus Mundus-opleidingen

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op vrijdag 30 juli 2010.

©Wikimedia

Aan de Gentse en Leuvense universiteiten kregen acht gloednieuwe opleidingen de gerenommeerde Erasmus Mundus-stempel. Sinds 2004 probeert de Europese Unie via het Erasmus Mundus-programma meer internationale erkenning te krijgen voor het Europese hoger onderwijs. Het Erasmus Mundus-programma kadert in de Europa 2020-strategie voor slimme, duurzame en inclusieve groei.

Met het Erasmus Mundus-programma subsidieert de Europese Commissie prestigieuze universitaire opleidingen. Dit jaar kregen vier nieuwe Gentse en evenveel Leuvense masteropleidingen het label “Erasmus Mundus”.

Erasmus Mundus biedt een uniek pakket aan waarbij studenten lessen kunnen volgen aan drie universiteiten in verschillende landen. In de meeste gevallen gaat het om lidstaten van de EU, maar sporadisch werken ook niet-Europese universiteiten mee aan het programma.

Wie door de zeer strenge selectie raakt, mag zich in de handen wrijven. Niet alleen krijgen de geselecteerden de unieke kans les te volgen bij de beste professoren die hun vakgebied te bieden heeft, ze komen ook in contact met medestudenten van over de hele wereld. Daarenboven krijgen ze een flinke subsidie van de Europese Commissie. België kan trots zijn.