Ziekenhuis hoofdsponsor WK

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op vrijdag 13 augustus 2010, 4:58, column.

Ken je die mop van het ziekenhuis dat hoofdsponsor werd van het WK? Nee? Wacht maar tot 2018... Het begon allemaal in Groningen, in 2010. Een thuiszorgorganisatie sponsorde de plaatselijke voetbalvereniging voor 80.000 euro. Natuurlijk ging de SP in de aanval omdat zorggeld niet gebruikt moet worden voor mooie glossy blaadjes of dure zitplaatsen in een stadion. Van de zijde van de PVV bleef het ineens verdacht stil?! Reden? Zij stonden op het punt een regering met de kampioenen van de marktwerking in de zorg, gedoogsteun te leveren.

Terug naar het nu. Het hoofdcommentaar van Trouw vandaag is het ook niet eens met de gang van zaken in Groningen, en voegt daar een duidelijke blik in de toekomst aan toe: “Want of je er nu voor of tegen bent, politiek is ervoor gekozen om thuiszorginstellingen met elkaar te laten concurreren. Dan moeten zij de kans krijgen om hun waar aan de man te brengen, via een pr-beleid, reclame en desgewenst ook sponsoring.” Trouw maakt hier de juiste analyse. We moeten daarom af van de marktwerking in de zorg. En de sleutel daartoe ligt op dit moment in handen van de PVV. Ben benieuwd of ze de rug recht houden of, na de AOW ook dit gewoon inleveren...

Terwijl de media opnieuw in de ban van de Islamisering is, staat de PVV op het punt op vele punten kiezersbedrog te plegen. Immers, naast de SP, was de PVV één van de partijen die genoeg hadden van de belabberde staat van de zorg in Nederland. Net als de SP maakte zij zich boos over ouderen die vier tot vijf verschillende thuiszorghulpen over de vloer krijgen. Ook de PVV streed tegen bonusuitkeringen en dikke salarissen van zorgmanagers. Allemaal gevolgen van de marktwerking.

Als het om de zorg gaat weten we wat we van VVD en CDA kunnen verwachten. De cruciale vraag is in hoeverre de PVV haar beloften gestalte gaat geven. Want marktwerking en zorg gaan niet samen. Dat is geen ideologische discussie, dat is een gegeven. Tenzij Wilders het prima vindt dat in 2018 de middenstip van De Arena wordt gesponsord door het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis.

Emile Roemer

P.S. Giro 555 voor Pakistan is gelukkig eindelijk geopend. Als je wat over hebt, van harte aanbevolen!