Blaffen en Buigen

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op donderdag 9 september 2010, 3:18, column.

In zijn laatste nieuwsbrief, van afgelopen vrijdag, beloofde Emile Roemer zijn lezers een primeur. Gisteren konden de lezers als eerste de nieuwe SP-film voor de zendtijd politieke partijen bekijken. Uit de nieuwsbrief van Emile Roemer:

Afgelopen vrijdag heb ik je een primeur toegezegd. Zo gezegd, zo gedaan. In deze mail kun jij als eerste onze nieuwste video voor zendtijd politieke partijen bekijken. Het is een gesprek dat ik voerde met enkele gepensioneerden. Zij maken zich zorgen over hoe het kabinet, en het rechtse kabinet in aanbouw, omgaan met de pensioenen.

Terecht zeggen deze ouderen dat de overheid wel klaarstaat voor de banken en Griekenland, maar dat ze de gepensioneerden in de steek laat. Minister Donner wil nu dat pensioenfondsen de pensioenen verlagen omdat zijn oneerlijke boekhoudkundige regels daarom vragen. Maar het verhaal klopt niet. Het verlagen van pensioenen is oneerlijk en onnodig. “Er wordt bij de ouderen zoveel weg gehaald, dat ze geen kant meer uit kunnen,” zegt gepensioneerde Hendrik Hoogendoorn terecht in de film.

Ik sluit niet uit dat we nog veel meer slecht nieuws gaan krijgen van de pensioenfondsen. Het is daarom goed daar nu de aandacht voor te vragen en mensen te mobiliseren. Vandaag geef ik graag vast een voorzet met onze nieuwste film, hier is ie dan.

Wie de problemen bij de pensioenfondsen aanschouwt, hoopt op een daadkrachtig kabinet dat met sociale oplossingen voor de problemen komt. Die hoop lijkt na de verwarrende dag van gisteren vervlogen.

Terwijl de koningin nog in gesprek was met fractievoorzitters, draaide Wilders als een blad aan de boom. Niet veel later volgden Rutte en Verhagen. Mark Rutte had gisteren drie verschillende standpunten. Hij werd wakker als schrijver van een ‘proeve’. Hij ging lunchen als onderhandelaar onder rechts om ’s avonds te gaan slapen met een ‘tussen-informateur’. Het belooft wat te worden met zo’n daadkrachtige toekomstige minister-president.

Gelukkig kan Rutte bouwen op een stevig fundament. Geert Wilders is immers weer terug aan het front. Van verworpeling is hij opgestoomd tot lieveling. Als Geert blaft, buigt Mark. Ik ben benieuwd hoelang dat nog goed gaat.

Emile Roemer

Wilt u ook wekelijks de nieuwsbrief van Emile Roemer ontvangen? Schrijf u hier in.