Erkenning voor Nederlandse Gouda en Edammer kaas
Binnenkort komen alle kazen in buitenlandse winkels met de naam 'Gouda Holland' of 'Edammer Holland', ook echt uit Nederland. De beroemde kazen krijgen een beschermde status van de EU. Die status wordt straks ook duidelijk vermeld op het etiket.
Na nog een enkele formaliteit krijgen de kazen een 'beschermde geografische aanduiding', net zoals zo’n 600 andere streekproducten zoals bijvoorbeeld de Ardennerham, Parmaham en feta.
Kwaliteitsverschil
De aanvraag voor de beschermde status is in 2003 ingediend door de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). Ondanks het voorstel, vindt woordvoerder René van Buitenen het nog te vroeg voor een feestje: 'wij wachten nog op een officieel besluit'. Toch is het ook volgens hem een kwestie van tijd.
Volgens de NZO maken steeds meer buitenlandse kaasproducenten Gouda en Edammer kaas. Bijkomend probleem is dat ze dat volgens de NZO goedkoper doen. Ook hebben de buitenlandse versies lang niet altijd dezelfde samenstelling en kwaliteit als de kazen uit Nederland. 'En dat is niet goed voor de naam van het product', aldus Van Buitenen.
Bezwaar
Het economisch belang van de kazen is groot. Gouda en Edammer brengen jaarlijks 1,3 miljard euro op. In Duitsland ligt het aantal geproduceerde kazen hoger dan in Nederland. Niet verrassend dus dat Duitsland, Tsjechië en Polen lang bezwaar hebben gemaakt tegen de beschermde status. Ook Amerikaanse boeren lieten Brussel weten tegen de beschermde status te zijn.
Buitenlandse prodcuenten mogen nog steeds Gouda of Edammer kaas aan de man brengen, maar alleen Nederlandse kaasboeren mogen zich onderscheiden met het predikaat 'Gouda Holland' of 'Edam Holland'.
Diepe, volle smaak
Als dat op de verpakking staat, dan weet je zeker dat de kaas voldoet aan de in de 19e eeuw vastgelegde kwaliteitseisen voor bereiding, grondstof en rijping. En ben je verzekerd van de diepe, volle smaak waar de Nederlandse kaasboeren zo trots op zijn.