Kom naar onze ledenraad!

Met dank overgenomen van E.M.J. (Lilianne) Ploumen i, gepubliceerd op vrijdag 17 september 2010.

Foto Flickr/remywilshaus

De formatie van het komende kabinet duurt al meer dan 100 dagen…. En eerlijk is eerlijk, sinds het mislukken van Paars plus komt de Partij van de Arbeid er niet meer aan te pas. En dat is vooral zo jammer omdat wij een ander, een eerlijker Nederland willen. U mag gerust weten dat ik daar flink de pest over in heb. Elke dag weer.

Maar de VVD van Mark Rutte was er voor de verkiezingen al heel duidelijk over: de VVD wil over rechts. En zelfs toen de formatie over rechts mislukte, zo’n twee weken geleden, sprak de leider van de VVD duidelijke woorden. Hij was bezig met een regeerakkoord waar rechts Nederland 'de vingers bij af kon likken'.

Inmiddels zitten de heren Rutte, Verhagen en Wilders weer aan tafel. Om dat akkoord te schrijven waar rechts Nederland de vingers bij af gaat likken. Als de heren hiermee klaar zijn komt er nog een congres van de leden van het CDA dat het regeerakkoord zal beoordelen.

Dat congres van het CDA was gek genoeg juist voor de PVV van Geert Wilders ongelooflijk belangrijk toen rechts dreigde te mislukken. Hij wilde een keiharde toezegging van het CDA dat de hele fractie zich neer zou leggen bij de uitspraak van het CDA-congres. Dat klinkt redelijk tot je er iets langer over nadenkt. Want volksvertegenwoordigers moeten uiteindelijk altijd hun eigen afweging maken, zij zijn tenslotte gekozen door ons. Maar nog veel belangrijker, wie is nu Geert Wilders om dit zo uit te spreken? Een man zonder partijorganisatie, een man die aan helemaal niemand verantwoording hoeft af te leggen. Een man die alleen maar gedoogsteun wil uitspreken aan een rechts kabinet. Met als gevolg dat noch hij noch iemand anders van zijn partij ooit naar de Tweede Kamer kan worden geroepen om als minister verantwoording af te leggen. Hero Brinkman van de PVV waagde het voor de verkiezingen één keer een kritische opmerking te maken over de organisatie van zijn partij, sindsdien is daar niet veel meer van vernomen.

Het CDA-congres zal er komen, zoals dat hoort. Ik wens het CDA veel sterkte en wijsheid bij het nemen van hun beslissing. Ook onze partij houdt volgende week zaterdag weer een Politieke Ledenraad in Utrecht. We praten dan met u over de formatie.

U bent van harte welkom. Want zo doen we dat in een democratische partij.