OPEN DAYS 2010: concurrentievermogen, cohesie en samenwerking
Het gebied van de Boven-Rijn en de Grote Regio hebben zich voorgesteld op de grootste Europese manifestatie over regionaal beleid, georganiseerd in Brussel.
De OPEN DAYS 2010, georganiseerd door het Comité van de Regio’s i en het Directoraat-generaal Regionaal beleid, hebben meer dan 6.000 mensen bijeengebracht in verschillende workshops en discussieforums over het concurrentievermogen van de regio’s van de Europese Unie i en over de cohesie en de samenwerking tussen deze regio’s.
Het Bureau Alsace heeft de deelname van de regio’s van de Boven-Rijn (Elzas, Baden-Württemberg, Rijnland-Palts en Noordwest-Zwitserland) en van de Grote Regio (Luxemburg, Duitstalige Gemeenschap van België, Wallonië, Saarland en Lotharingen) aan dit evenement gecoördineerd. Bij deze gelegenheid hebben op 6 oktober twee workshops plaatsgevonden met respectievelijk als thema ‘Engagement van het maatschappelijke middenveld in de grensoverschrijdende samenwerking’ en ‘Samenwerkingsstrategieën voor de oprichting van policentrische, grootstedelijke gebieden’.
De eerste workshop moest het debat op gang brengen over grensoverschrijdende projecten voor het engagement van de burgermaatschappij in het kader van het ‘Europese Jaar van het vrijwilligerschap ter bevordering van actief burgerschap’.
Deze workshop, waaraan meer dan 60 mensen uit heel Europa hebben deelgenomen, werd afgesloten met een rondetafelgesprek en een korte film over het burgerengagement in het gebied van de Boven-Rijn.
De tweede workshop, geleid door Julian Würtenberger, voorzitter van de Regionale Raad van Freiburg (Baden-Württemberg), was gewijd aan de invoering van strategieën in de grensoverschrijdende, policentrische, grootstedelijke gebieden.
Urs Würthrich-Pelloli, voorzitter van de Conferentie van de Boven-Rijn en staatsadviseur van het kanton Basel-Landschaft, heeft deze workshop geopend met een presentatie over het concept van grootstedelijke, policentrische regio’s. De hierop volgende interventies hebben de discussie over de voor- en nadelen van een policentrische benadering, de opgedane ervaringen en de mogelijkheid om het concept te transponeren naar andere regio’s van de Europese Unie verduidelijkt en gelanceerd.
De samenwerkingsmodellen van de Grote Regio en het Grootstedelijke Gebied van de Boven-Rijn werden voorgesteld door Philippe Suinen, administrateur-generaal van WBI (Wallonie-Bruxelles International), Romain Diederich, Ministère de l’Intérieur et de l'Aménagement du Territoire van Luxemburg en André Reichardt, eerste vicevoorzitter van de Regionale Raad van de Elzas.
Tobias Chilla, professor aan de Universiteit van Luxemburg, heeft de balans opgemaakt van het project ‘Metroborder’ (ORAT-programma) en Josiane Madelaine, vicevoorzitster van de Regionale Raad van Lotharingen, heeft dit vanuit politiek standpunt geanalyseerd. De deelnemers werden vervolgens uitgenodigd op een debat met de sprekers. Deze workshop werd gevolgd door meer dan 70 mensen.