SGP stapt naar Europees Hof voor de rechten van de mens vanwege 'vrouwenuitspraak'

vrijdag 15 oktober 2010

DEN HAAG (PDC i) - De SGP i stapt naar het Europese Hof voor de rechten van de mens i. Dat heeft het bestuur besloten naar aanleiding van het arrest van de Hoge Raad in de zaak van het Clara Wichmann Proefprocessenfonds tegen de Staat en de SGP. Hierin staat dat de partij op de kieslijsten ook vrouwen moet toelaten. Bij deze uitspraak weegt voor de Hoge Raad het recht op gelijke behandeling van vrouwen zwaarder dan de vrijheid van godsdienst.

De SGP acht het arrest in strijd met diverse uitspraken van het Europees Hof over de vrijheid van politieke partijen en vrijheid van godsdienst. Daarom heeft de partij nu besloten om deze uitspraak aan te vechten bij het Europese Hof van de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg.

Hiervoor voert de SGP aan dat het arrest van de Hoge Raad niet in lijn is met de uitspraak van de hoogste bestuursrechter, de Raad van State i, wat de partij als hoogst onbevredigend ervaart. Bovendien betreft het voor de SGP een fundamentele zaak van botsende grondrechten. Het arrest van de Hoge Raad ziet de SGP als strijdig met diverse uitspraken van het EHRM over de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van politieke partijen.