'Steun aan klimaatsceptici VS is slecht voor Nederland'

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op woensdag 27 oktober 2010.

Europese bedrijven helpen de anti-klimaatlobby in de VS financieren. Sommige van de concerns zijn ook actief in Nederland. Volgens milieuorganisatie Natuur en Milieu schaden ze niet alleen het klimaat, maar ook de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven.

In november worden in de Verenigde Staten verkiezingen gehouden voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Uit een rapport van de federale verkiezingscommissie blijkt dat Europese bedrijven tot nu toe 240.000 dollar hebben gedoneerd aan de campagnekas van kandidaten van de Tea Party.

Dat is een zeer conservatieve stroming binnen de Republikeinse partij. De Tea Party is fervent tegenstander van president Obama i's energieagenda en erg sceptisch over klimaatverandering. Eerder werd al bekend dat verzekeraar Aegon 3 miljoen dollar had gedoneerd aan een anti-Obama lobbyclub.

Vervuilers

Het Amerikaanse rapport is te vinden op de website van Natuur en Milieu. Bedrijven die met name genoemd worden zijn E.ON, GDF-Suez, BP, BASF, Solvay en Arcelor-Mittal. Ron Wit van Natuur en Milieu noemt het onthutsend dat vervuilende Europese concerns klimaatsceptici in de VS financieel steunen.

'Diezelfde bedrijven zeggen in Europa: we moeten niet te snel gaan met het aanpakken van het klimaatprobleem, dat heeft alleen zin als Amerika meedoet. Daar hebben ze gelijk in, maar als je dan als bedrijf in Amerika probeert het klimaatbeleid te saboteren, ben je volstrekt niet integer bezig.'

Kolencentrale

Zeker vier van de Europese concerns zijn ook in Nederland actief: oliereus BP, staalbedrijf Arcelor-Mittal - dat zes vestigingen in Nederland heeft - en de energiebedrijven E.ON en GDF-Suez. Die laatste bouwen momenteel allebei een nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte in Rotterdam.

Maar volgens Ron Wit is de steun van de bedrijven aan de Amerikaanse anti-klimaatlobby slecht voor de concurrentiepositie van Nederland. Want Nederlandse bedrijven moeten investeren in het klimaat, terwijl Amerikaanse bedrijven dat nog niet hoeven. Als het aan de anti-klimaatlobby ligt houden ze dat voordeel.

Richtlijn i

Natuur en Milieu heeft de Nederlandse en Europese brancheorganisaties daarom opgeroepen afstand te nemen van de actie van de betrokken bedrijven. Ook wordt aan de partijen gevraagd om een richtlijn op te stellen die steun aan de Amerikaanse anti-klimaatlobby voorkomt.

De Nederlandse brancheorganisatie EnergieNed is niet van plan gehoor te geven aan die oproep. Volgens woordvoerder Sjoerd Marbus nemen Nederlandse energiebedrijven juist allerlei maatregelen om opwarming van de aarde tegen te gaan. Bijvoorbeeld door windpark en biomassacentrales in te zetten.

Verdenking

Door de oproep van Natuur en Milieu te ondertekenen zou volgens Marbus juist de indruk gewekt worden dat er dingen willens en wetens verkeerd worden gedaan. 'Maar de energiebedrijven hebben zich volop gecommitteerd aan het kabinetsbeleid over verduurzaming. Er is dus geen enkele verdenking.'


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa