Congres voor bevordering actieve arbeidsmarktprogramma’s voor EU 2020-strategie
Meer dan 300 arbeidsmarktspecialisten uit heel Europa zijn op 28 en 29 oktober in Antwerpen samengekomen voor een tweedaags congres. Zij hebben gezocht naar manieren om de actieve arbeidsmarktprogramma’s te bevorderen en zo het nieuwe Europese Tewerkstellingsbeleid te verstevigen binnen het kader van de EU i 2020 Strategie.
De deelnemers kwamen tot drie belangrijke conclusies:
-
•Een betere en meer systematische evaluatie van de doeltreffendheid van de actieve arbeidsmarkt-programma’s dringt zich op.
-
•De lidstaten moeten de actieve arbeidsmarkt-programma’s beter afstemmen op de behoeften en de dynamiek van de arbeidsmarkt en hierbij mogelijkheden creëren voor de meest kwetsbare groepen (zoals de laaggeschoolden, de oudere en de lichamelijk gehandicapte mensen), steeds in functie van nieuwe opportuniteiten voor de arbeidsmarkt (bijvoorbeeld groene en witte jobs).
-
•Er moet gezorgd worden voor een efficiëntere uitvoering van de actieve arbeidsmarktprogramma’s door het opzetten van sterke partnerships tussen de publieke en de private sector, de business, de sociale partners, de maatschappelijke organisaties en de lokale overheidsinstanties.
Het versterken van deze 3 pijlers (grotere doeltreffendheid, betere doelgerichtheid en uitvoering) van de actieve arbeids-marktprogramma’s is essentieel voor het realiseren van een volledige tewerkstelling en voor het veiligstellen van de Europese welvaart in de toekomst.
In het kader van het Belgische EU-Voorzitterschap i startte het beleidscongres met het debat over de rol van de activering bij de tewerkstellingspolitiek. Dit congres wil als dusdanig actief bijdragen tot de verdieping van de nieuwe Europese Tewerkstellingsstrategie voor Europa 2020.
Dag 1
De openingstoespraken van Patrick Janssens, burgemeester van Antwerpen, en Robert Strauss, hoofd van de eenheid Tewerkstellingsstrategie van de Europese Commissie i, werden gevolgd door twee plenaire sessies waarin kort maar grondig geschetst werd hoe belangrijk de evaluatie van de actieve arbeidsmarktprogramma’s is en hoe cruciaal hun plaats is binnen de Europese Tewerkstellingsstrategie.
Deze inleiding zette de toon voor de workshops die nadien plaatsvonden en die een uitgebreid gamma van bestaande actieve arbeidsmarktprogramma’s behandelden. Begeleiding en counseling, actieve herstructurering, tewerkstellingsstimulansen, het belang van de betrokkenheid van de lokale overheidsinstanties, training voor het stimuleren van transities en de rol van de sociale integratie-economie: al deze onderwerpen werden uitvoerig besproken en diepgaand geanalyseerd.
Dag 2
De tweede dag stond vooral in het teken van de beleidsuitvoering met bijdragen van de vertegenwoordigers van de Internationale Arbeidsorganisatie i (ILO) en de Vlaamse en Zweedse overheidsdiensten voor tewerkstelling. Zowel de Vlaamse minister van Werk, Philippe Muyters, als deze van Sociale Economie, Freya Van den Bossche, hebben met veel geestdrift het belang van gezamenlijke inspanningen voor een verbetering van het arbeidsmarktbeleid in de EU beklemtoond. Het congres eindigde met een beleidsdebat waarbij alle betrokken partijen hun commentaar konden geven op de resultaten van de workshops.
Organisatie
Het congres werd georganiseerd door het Vlaams Departement voor Werk en Sociale Economie, in nauwe samenwerking met het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving van de Katholieke Universiteit Leuven, de stad Antwerpen en de Europese Commissie i.