Zo zijn we niet getrouwd!

Met dank overgenomen van E.M.J. (Lilianne) Ploumen i, gepubliceerd op vrijdag 5 november 2010.

Deze week kwam Peter Rehwinkel, burgemeester van Groningen, met een bericht waar ik erg ontstemd over ben. Tijdens de verkiezingscampagne heeft een van onze partijgenoten hem aangemoedigd om Mark Rutte te bekritiseren omdat hij niet getrouwd is. Peter zegt in het interview: ‘Tijdens de laatste verkiezingscampagne is mij in partijkringen letterlijk gezegd dat ik veel kritischer moest zijn over het feit dat we een ongetrouwde premier zouden krijgen.' Hij heeft het verzoek natuurlijk genegeerd, want zo voeren wij geen campagne. En het doet er ook niet toe of Mark Rutte wel of niet getrouwd is - ook niet nu hij premier is. Job Cohen en ik zijn woedend. Wij zijn het eens met Peter: dit is een onfatsoenlijke manier van campagnevoeren.

We keuren dit streng af - in onze eigen campagnes, maar we keuren het ook af als andere partijen zo verkiezingen willen winnen. Ik heb Peter Rehwinkel natuurlijk gevraagd wie het was, maar Peter heeft ervoor gekozen om de naam van die persoon niet prijs te geven. Hij heeft me wel gezegd dat het iemand van statuur was. Ik heb Mark Rutte laten weten dat dit niet onze manier van doen is.

Alle PvdA’ers moeten weten dat ik dit niet pik. Ik blijf mijn ogen en oren goed open houden - om erachter te komen wie dit gezegd heeft. En degene die dit gesuggereerd heeft moet zich schamen. Fatsoen moet je doen - vooral in de politiek. Want zo zijn we niet getrouwd.