Tanden erin en schudden

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op zaterdag 6 november 2010, 5:04, column.

We zijn begonnen: de tijd van achterover leunen is nu echt voorbij. We hebben maanden verkiezingscampagne gehad, een lange formatie, maar nu kunnen we eindelijk van start met dat waarvoor we gekomen zijn.

Ik wil oppositie voeren op het scherpst van de snede. Niet met het gestrekte been op de persoon, maar wel hard erin als de meest kwetsbare mensen het hardst gepakt worden. Dan heb ik het bijvoorbeeld over mensen in de Wajong en de sociale werkvoorziening. Met hen en iedereen die sympathiseert met deze mensen organiseren we op zaterdag 27 november 2010 de manifestatie ‘Armoede werkt niet’ in de Brabanthallen in Den Bosch. Ook jij bent van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn. Steun de actie omdat het de aftrap wordt naar breder verzet tegen de maatregelen van het kabinet Rutte.

Het kabinet gaat de tweedeling in Nederland vergroten. Het is aan ons allen om dat tegen te houden. Want laten we er niet omheen draaien. In de sociale zekerheid, de zorg, in de huursector, de WSW, de Wajong, de cultuur en de natuur gaan grote klappen vallen. En enkel de mensen met de best gevulde portemonnee blijven bij alle maatregelen buiten schot. Als de SP voorstelt om de topsalarissen in de zorg te maximeren en dat geld te besteden aan betere zorg, stemt de coalitie, inclusief de PVV, tegen.

Ok, denk ik dan, als we zo gaan beginnen dan is wat mij betreft de toon gezet. Als zorgmanagers niet hoeven in te leveren voor meer handen aan het bed, dan gaat bij mij de handrem eraf. Dan zeg ik: de tanden erin en schudden.

Afgaand op de reacties die ik krijg op het debat van vorige week zijn veel mensen blij met de inzet van de SP. Uit het onderzoek van de politieke barometer (PDF) blijkt dat het vertrouwen in de SP stijgt. Ik ben daar erg blij mee.

Ik wil je vragen om mij en mijn partijgenoten scherp te houden. De belangrijkste reden dat de SP de klare taal spreekt waar veel mensen behoefte aan hebben, is omdat wij dagelijks contact hebben met de mensen die de gevolgen van het kabinetsbeleid gaan voelen.

Wie zijn hoofd onder de Haagse kaasstolp vandaan haalt, hoort dat politieagenten nu al niet meer geloven dat er 3000 agenten bij komen. Wie luistert naar studenten en patiënten, hoort dat zij de klappen van de crisis gaan opvangen. En daarom zet ik stevig de tanden in dit kabinet. En ik laat niet meer los.

Ik wil maar zeggen: we zijn begonnen, we gaan er tegenaan. Dit kabinet heeft stevige oppositie nodig en dat kunnen ze van mij krijgen!