EU denkt na over haar rol in en de versterking van de OVSE

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op woensdag 10 november 2010.

Tijdens de mini-sessie van het Europese Parlement i in Brussel vertegenwoordigde de staatssecretaris voor Europese Zaken Chastel - van jhet Belgisch voorzitterschap - Hoge Vertegenwoordigster Cathy Ashton i om de rol van de EU i in de versteviging van de OSCE (Organization for Security and Co-Operation in Europe) op te brengen, met het oog op de volgende top in Astana, Kazachstan.

“De ambitie van de EU is de OSCE opnieuw op te richten in een veiligheidsgemeenschap voor de grote euro-Atlantische en Eurazische regio, een gemeenschap waarvan de burgers vrij en in vrede leven, waar de gemeenschappelijke principes en engagementen worden gerespecteerd,” verklaarde Olivier Chastel. De vertegenwoordigers van de EU in Wenen onderhandelen momenteel over het einddocument dat zal worden ingediend bij de staats- en regeringshoofden met het oog op deze top. Dit document zal zich richten op drie elementen: in de eerste plaats een herbevestiging van de principes, normen en engagementen van de OSCE, ten tweede de uitdagingen en prioriteiten die gemeenschappelijk moeten worden aangepakt en ten slotte een actieplan.

“De capaciteiten van de OSCE moeten worden verstevigd zodat de organisatie haar rol van vroegtijdige waarschuwing, preventie van conflicten, het oplossen van crisissen en reconstructie, beter kan verwezenlijken,” benadrukte Olivier Chastel. Bovendien moet de OSCE zich naar de toekomst richten en haar inspannen om het hoofd te bieden aan nieuwe transnationale bedreigingen, dit in overleg met de andere bevoegde internationale organisaties. Zowel het economische als het milieu-aspect moet nieuw leven worden ingeblazen, maar ook moeten engagementen voor goed bestuur beter worden gerespecteerd.

“De menselijke dimensie is van groot belang voor de Europese Unie, dit is de basis van een goede samenleving, zowel voor de burgers als voor de Staten, de Unie benadrukt het belang van zowel de persvrijheid als vrije en democratische verkiezingen binnen de OSCE-zone,” besloot staatssecretaris Olivier Chastel in naam van de Hoge Vertegenwoordigster.