Parlementaire Enquêtecommissie De Wit ingesteld

woensdag 17 november 2010

DEN HAAG (PDC) - Op 16 november 2010 is de Parlementaire Enquêtecommissie i  Financieel stelsel ingesteld. Net als bij het vorige parlementaire onderzoek over de financiële crisis is SP-Kamerlid Jan de Wit i voorzitter. Ondervoorzitter is Helma Neppérus i (VVD).

De commissie zet het onderzoek van de vorige Commissie-De Wit voort. De enquête gaat over de crisismaatregelen die de Nederlandse overheid nam tussen september 2008 en januari 2009. Duidelijk moet worden hoe de maatregelen tot stand gekomen zijn en wat achteraf gezien de belangrijkste lessen voor de toekomst zijn.

De onderzoeksopdracht bestaat uit twee delen. Het eerste deel is al uitgevoerd door de parlementaire commissie-De Wit. Dit is afgelost in mei 2010 met de presentatie van het rapport 'Verloren Krediet'. De Tweede Kamer heeft besloten dat het tweede deel van het onderzoek te doen door middel van een parlementaire enquête i. Dat betekent dat - in tegenstelling tot het vorige onderzoek - de commissie alle betrokkenen onder ede kan verhoren en dat betrokkenen verplicht zijn voor de commissie te verschijnen.