EU-drugsagentschap vraagt meer aandacht voor drugsbestrijding

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op woensdag 17 november 2010, 14:26.

Drugs in Europa, het is een situatie die steeds erger wordt. Dit is alvast de conclusie van Wolfgang Götz, directeur van het EU-drugsagentschap in Lissabon. Het jaarverslag wijst erop dat het aantal druggebruikers niet stijgt maar dat er wel veranderingen zijn in levering en gebruik. Cannabis blijft de meest populaire drug, gevolgd door cocaïne.

Volgens het jaarverslag van het EU-drugsagentschap gebruiken 4 miljoen Europeanen bijna dagelijks cannabis. Vorig jaar telde men in totaal 23 miljoen cannabisgebruikers in de EU. Wat betreft cannabis is grootschalige huisteelt duidelijk een probleem, maar ook de link met de georganiseerde misdaad mag niet over het hoofd worden gezien.

EU-drugsagentschap

  • opgericht in 1993 en in 1995 ingehuldigd in Lissabon als één van de gedecentraliseerde Europese agentschappen
  • geeft de EU en de lidstaten een overzicht van de feitelijke drugsproblemen in Europa en levert betrouwbaar bewijsmateriaal in het drugsdebat

Cocaïne wint aan populariteit met 4 miljoen gebruikers in 2009. Deze stijging is zorgwekkend, aangezien cocaïnegebruik tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden. Jaarlijks worden in Europa immers een duizendtal overlijdens vastgesteld te wijten aan cocaïnegebruik.

Götz vroeg om meer aandacht voor het gevaar van autorijden onder invloed van drugs en beklemtoonde de effecten van de economische crisis: "indien besparingen onvermijdelijk zijn, moet over de doeltreffendheid van bepaalde maatregelen nagedacht worden".

In 2009 werd ook een recordaantal nieuwe drugs geconstateerd. De innovatieve en zeer snel evoluerende markt stelt de huidige modellen voor drugscontrole stevig op de proef. Vooral het illegaal gebruik van medicijnen om neurologische aandoeningen te behandelen zoals ADHD (hyperactiviteitstoornis), de zogenaamde smartdrugs, kennen een groot succes.

REF. : 20101112STO94318

Nadere informatie :

Al het nieuws