Een Ruttenorm voor hardwerkend Nederland

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op zondag 21 november 2010, 4:58, column.

Je kent vast nog wel de Balkenendenorm. Het gaat met hangen en wurgen, maar uiteindelijk verdient, als het aan de SP ligt, niemand binnen de publieke sector meer dan de minister-president.

Een goede afspraak, zo'n maximum. Maar hoe staat het met de norm als het om het minimum gaat? Met andere woorden, waar ligt eigenlijk de Ruttenorm? Ik vroeg het de premier in een debat, afgelopen donderdag.

Zou de Ruttenorm niet moeten zijn dat niemand een salaris krijgt onder het minimumloon? Een stevige norm voor hardwerkende Nederlanders als schoonmakers, cateraars, beveiligers, thuiszorgmedewerkers, mensen in sociale werkplaatsen en postbodes. Ik sprak afgelopen dinsdag nog zo’n hardwerkende postbode van zo'n concurrerend bedrijf. Zij vertelde mij dat zij, wanneer ze haar stukloon omrekent, nog maar €3 per uur verdient. Daar kun je niet van rondkomen, laat staan een gezin van onderhouden.

De Ruttenorm staat gewoon in de wet; dat is het minimumloon,’ zei Rutte in het debat. Dat kan niet kloppen, dacht ik. Die postbode vertelde toch echt iets anders: ‘Stel dat iemand door stukloonbetaling, met heel hard werken, netto €3,00 per uur verdient,’ vroeg ik hem. ‘Past dat binnen de Ruttenorm? En, heeft iemand die een arbeidsbeperking heeft, maar wel naar vermogen presteert, recht op het minimumloon?’

Rutte: ‘Zo kunnen wij alle regelingen wel langslopen! Het probleem in bijvoorbeeld de sociale werkvoorziening is dat de salarissen zo hoog zijn en zo ver boven het minimumloon liggen (...). Iedereen onderhandelt over zijn contract. Men kan een contract hebben op basis van stukloon.’

Aha, daar komt de aap uit mouw. Die 'veelverdieners' in de sociale werkplaats, die moeten maar eens aangepakt worden: dat zijn blijkbaar de zakkenvullers met hun riante salarissen??? En de postbezorger die op €3,- per uur uitkomt: die moet volgens Rutte gewoon beter onderhandelen...?!

Met dit kabinet slaan we de weg in naar Amerikaanse toestanden. De Ruttenorm kan voor hardwerkende mensen, die naar vermogen presteren, ver onder het minimumloon liggen. Het minimumloon dreigt daardoor een lege huls te worden. Thuiszorgwerkers en postbodes kiezen echt niet vrijwillig voor €3,- per uur. Met de Ruttenorm gaan we op weg naar uitbuiting van de laagstbetaalde mensen in dit land. Het is maar even dat wij weten waar dit kabinet, inclusief de PVV, voor staat.