Kom naar ons congres!

Met dank overgenomen van E.M.J. (Lilianne) Ploumen i, gepubliceerd op dinsdag 18 januari 2011.

Foto PvdA

Graag nodig ik alle leden van harte uit ons congres op zaterdag 29 januari 2011 bij te wonen. Het congres vindt plaats in de Groningse Oosterpoort en zal voor een groot deel in het teken staan van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Op de agenda staat onder meer de vaststelling van de kandidatenlijst van de Eerste Kamerfractie en de verkiezingen van de leden van het Presidium en de PES-congresdelegatie. Naast het officiële programma vinden er in de wandelgangen tal van debatten en netwerkbijeenkomsten plaats. Het belooft dus een boeiend congres te worden, met voor ieder wat wils. We zien u graag in Groningen! Het congres begint om 10.30 uur. Een uur eerder gaan de deuren open. Update: De congresvoorstellen en de definitieve agenda kunt u vinden in de beschrijvingsbrief (pdf).

Je kunt reserveren via de telefonische reserveerlijn van de PvdA: 0900-9553. Voor aanmelding heb je het nummer van deze bijeenkomst nodig: 5729. Houd ook je relatienummer en postcode bij de hand. Als je geen relatienummer hebt word je doorverbonden met een van onze medewerkers van de Ledenadministratie (tijdens kantooruren).

Congresagenda

  • Opening door Max van den Berg, Commissaris van de Koningin Provincie Groningen
  • Vaststellen van de agenda en afhandelingvoorstel
  • Van de orde en proefstemmingen
  • Bespreking beleidsverslag van de PvdA 2008-2009 en PES-congres delegatie
  • Toespraak Jelle Menges, voorzitter van de Jonge Socialisten in de PvdA
  • Bespreking en goedkeuring plan van aanpak herziening statuten en reglementen
  • Vaststelling statutenwijziging samenstelling Adviesraad Verenigingszaken en Politieke Ledenraad
  • Toespraak partijvoorzitter Lilianne Ploumen
  • Verkiezing van de PES-congres delegatie. Afscheid en dank vertrekkende leden PES-congres delegatie
  • Verkiezing nieuwe leden van het presidium. Afscheid en dank vertrekkende leden presidium
  • Vaststelling kandidatenlijst van de Eerste Kamer
  • Toespraak lijsttrekker Eerste Kamer
  • Programmaonderdeel ten behoeve van de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 2 maart 2011
  • Politieke actualiteit / moties
  • Speech Job Cohen

Wandelgangen: discussieer mee

Op het Congres discussiëren we over het functioneren van de publieke sector. Het PvdA partijbestuur werkt aan een nieuwe resolutie over de sociaal democratische principes voor een moderne en gezonde publieke sector en wil graag met u daarover in debat, te beginnen op het congres.

Publieke instituties zijn de afgelopen decennia - onder andere als gevolg van schaalvergroting en privatisering- te ver van de belevingswereld, de zorgen en de verwachtingen van burgers komen te staan. Terwijl de publieke sector bij uitstek vóór en van burgers is! Teveel mensen hebben het vertrouwen in een goed functionerende publieke sector verloren en veel professionals die in de publieke sector werken voelen zich niet op waarde geschat. De deelnemers buigen zich over de volgende onderwerpen:

De ‘mission creep’:

hoe in de publieke sector organisaties met de verkeerde dingen bezig zijn en niet meer met hun kerntaken. Lennart Booij (directeur BKB en presentator), Eddy Veenstra (lijsttrekker provincie Drenthe en directeur corporatie) en Jacques Monasch discussiëren over de verschuivende en zelfs misschien verkeerde prioriteiten van publieke organisaties.

Taboes rond (on)veiligheid

Onveiligheid blijft een zorg van teveel burgers en dus van ons. Is het tij van (het gevoel van) onveiligheid nog te keren? Welke taboes moeten daarbij sneuvelen? Tegen welke kosten zijn wij bereid te blijven investeren in jongeren die stelselmatig geen gezag erkennen? Overvallen bij winkeliers, agressie tegen homo’s en vandalisme of erger van hangjongeren zijn enkele voorbeelden van de ellende. Maar was het vroeger echt veel anders? Een discussie met o.a. Ahmed Marcouch en Michel Vols (RUG) onder leiding van Victoria Koblenko over sociaal democratische antwoorden op de problemen rond veiligheid.

Terug naar de basis:

deze discussie richt zich op de overregulering en doorgeschoten protocollen voor controle in de publieke sector. Onder leiding van Mei Li Vos (kandidaat presidium) discussiëren o.a. Otwin van Dijk (wethouder Doetinchem) en Johan Brongers (directeur Tinten, samenwerkingsverband lokale welzijnsinstellingen) over de vraag of we niet veel meer moeten vertrouwen op de professionals en erkennen dat teveel controle mensen afhoudt van hun eigenlijke taken en daarmee het eigen initiatief doodslaat.

Daarnaast zijn er discussies over de vraag of er nog plek is op de arbeidsmarkt na je vijftigste, met Mariette Hamer en Henk van der Kolk (FNV), over het buitenlandbeleid van het rechtse kabinet met o.a. Frans Timmermans en Nebahat Albayrak, en een politiek café over linkse samenwerking, over hippe provincies en over de politieke rol van de Eerste Kamer met Bert Koenders, Tonny van de Vondervoort, Co Verdaas, Han Noten, William Moorlag en Leen Verbeek.

In de wandelgangen zijn er verder nog netwerkbijeenkomsten van het Centrum voor Lokaal Bestuur en de Werkgroep Handicap en Beleid, een zithoek met film en moodboard van de PvdA Vrouwen en presentaties van verschillende andere werkgroepen die actief zijn binnen de PvdA.