Meer kansen voor kinderen in Europa
De conferentie ‘Meer kansen voor kinderen in Europa i’ van 22 oktober onderzocht hoe we meer kansen kunnen creëren voor kinderen in Europa en vooral voor die kinderen die onze aandacht het meest nodig hebben. In de plenaire sessies werden diverse aspecten van armoede en armoedebestrijding belicht. In de workshops gingen de deelnemers in gesprek met elkaar en met een vakspecialist over een bepaald aspect van kansen creëren voor kinderen.
Permanent voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy i opende de conferentie. Hij beklemtoonde in een videoboodschap dat er een beter beleid moet komen voor werkgelegenheid, onderwijs en opleiding om (kinder)armoede in Europa te kunnen terugdringen. De Europese Unie i moet volgens hem een kader scheppen waarin lidstaten elkaar beoordelen en elkaar aansporen om hun uiterste best te doen.
Presentaties
Bea Buysse presenteerde onder andere cijfermateriaal dat aantoont dat kinderen uit een kansarm gezin beduidend minder naar de kinderopvang gaan.
Katrien De Boyser stelde een beperkte, maar groeiende aandacht op de Europese agenda vast voor armoede bij kinderen. Volgens haar is een meervoudige aanpak, met universele en specifieke maatregelen op verschillende terreinen, het meest succesvol.
Wouter Vandenhole stelde dat kinderrechten armoede niet kunnen oplossen, maar dat ze wel een goed referentiekader bieden, los van politieke of ideologische voorkeur. Wel zijn er valkuilen die vermeden moeten worden. Zo zijn verklaarde rechten bijvoorbeeld nog geen gerealiseerde rechten.
Machteld Verhelst gaf aan dat socio-economische status de meest hardnekkige impact heeft op onderwijssucces. Volgens haar kan taalontwikkeling fungeren als sleutel tot gelijke kansen en de kansen op schoolsucces vergroten. Ze verduidelijkte hoe kinderopvang de ideale voedingsbodem voor taalverwerving kan zijn.
Heather Joshi gaf uitleg over het UK Millennium Cohort onderzoek, dat ongeveer 19 000 kinderen omvat die geboren zijn in de jaren 2000 en 2001. Een van bevindingen is dat beperkte opvoedingsvaardigheden geassocieerd zijn met moeilijke economische omstandigheden en dat armoedebestrijding en opvoedingsondersteuning best hand in hand gaan.
Workshops
De workshop ‘Caring and Learning together - A cross-national study of integration of early childhood education and care within education’ werd ingeleid door Yoshie Kaga. In de discussie ging veel aandacht naar de mogelijke impact van integratie op de toegankelijkheid voor kwetsbare kinderen en op hun ontwikkelingskansen.
De workshop ‘Equal chances for Children of Roma origin’ werd ingeleid door John Bennett en Zorica Trikic. Wanneer men in de media, de publieke opinie, de onderwijs- en zorgsector over Romafamilies en -gemeenschappen spreekt, gaat het vaak over de problemen die ze zouden veroorzaken. Enkele deelnemers stelden voor om met zijn allen te werken aan een betere beeldvorming van deze gemeenschap door hun situatie statistisch in beeld te brengen in combinatie met persoonlijke verhalen over Romafamilies.
De workshop ‘Ontmoeten voor de allerjongsten en hun ouders: van thuis naar de wereld’ werd ingeleid door Sandra Van Der Mespel en Christine Faure. Rode draad door de workshop was dat ontmoetingsplaatsen een unieke mogelijkheid bieden voor ouders en kinderen om hun leefwereld te vergroten. Dat kan op diverse manieren in de praktijk gerealiseerd worden en begint vaak met heel kleine dingen.
De workshop ‘Ouders als onderzoekers’ werd ingeleid door Michel Vandenbroeck en Griet Roets. De bedoeling van het project was om verschillende groepen ouders zelf onderzoek te laten doen naar thema’s die hen - als ouder - aanbelangen. Vanuit de oudergroepen kwam onder andere naar voren dat opvoedingsondersteuning breed geïnterpreteerd moet worden. Het gaat ook om de context van opvoeden, zoals de leefomstandigheden en de buurt waarin de kinderen opgroeien.
De workshop ‘Groepswerk met maatschappelijk kwetsbare gezinnen: nieuwe perspectieven voor deelnemers, hun gezin en hun omgeving’ werd ingeleid door Kristien Nys en Ilse De Block. Voor deze doelgroep is het belangrijk om te vertrekken van de ervaringen en de vragen van de ouders zelf. De moeders die deelnamen aan het groepswerk hadden na de verschillende groepssessies significant minder stress op het vlak van de ouderrol.
Volledig verslag en presentaties