Duitse oud-minister Fischer bespreekt toekomst Europese integratie met Europarlementariërs (en)

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 13 januari 2011, 13:21.

Wat zou de rol en plaats van de EU i in de wereld moeten zijn? Hoe krijgt de Europese integratie nieuw elan? Joschka Fischer, voormalig Duits minister van Buitenlandse Zaken, beantwoorde deze vragen tijdens een conferentie over de toekomst van Europa. "Europa moet sterk zijn. Dit zal alleen mogelijk zijn als wij onze belangen samenbrengen. Dat is hard werken maar mogelijk als we onze soevereiniteit op gemeenschappelijke wijze uitoefenen," vertelde hij ons.

De conferentie met als titel 'De Verenigde Staten van Europa - Op weg naar een transnationale samenleving?' was georganiseerd door de Spinelligroep, een denktank die naar een federaal Europa streeft. Wij spraken Fischer na afloop van de conferentie.

Er wordt vaak gezegd dat de kloof tussen de Europeanen en de Europese instellingen i steeds groter wordt. De deelname aan Europese verkiezingen gaat al dertig jaar achteruit. Hoe kan deze trend bestreden worden?

Politieke partijen moeten gemeenschappelijke programma's ontwikkelen die echt Europees zijn en niet nationale programma's over Europese kwesties zijn. Vervolgens moeten zij proberen geschikte kandidaten te vinden wat prominente figuren moeten zijn.

Veel commentatoren zijn van mening dat Europa een intergouvernementele richting is ingeslagen, dat de lidstaten hun eigen belangen en steeds minder het gemeenschappelijk belang van de Unie nastreven. Hoe kan de Europese integratie nieuw leven worden ingeblazen?

De crisis is een serieuze les. Zij vraag om meer eenheid, althans in het eurogebied. Dat is duidelijk. Daarom ben ik optimistisch..De crisis zal Europa een economische unie in het leven laten roepen, ik zie geen alternatief.

Waar moet het Europa van de toekomst op lijken? En welke rol zal het Europees Parlement i daarin spelen?

Het is heel simpel: wij verliezen iedere dag een stukje van onze soevereiniteit aan de opkomende machten. Wij vragen ons echter nog steeds af of wij onze soevereiniteit moeten opgeven [ten gunste van de EU] of niet. We verliezen onze soevereiniteit echter toch wel! Wij verliezen haar gewoon aan andere niet-Europese machten in het Oosten. Wij nemen aan belang af, wij verliezen onze positie. De wereld is drastisch aan het veranderen en de vraag die de Europeanen moeten beantwoorden, is welke plaats Europa over tien jaar zal innemen.

Joschka Fischer

  • Geboren in 1948 in Duitsland
  • Lid van de Groenen
  • Vicekanselier en minister van Buitenlandse Zaken 1998-2005 (onder Gerhard Schröder)
  • Oprichter en lid van de denktank 'Europese Raad voor buitenlandse betrekkingen'
  • Momenteel politieke adviseur voor de Nabucco-pijpleiding

Europa moet sterk zijn. Dit zal alleen mogelijk zijn als wij onze belangen samenbrengen. Dat is hard werken maar mogelijk als wij onze soevereiniteit op gemeenschappelijke wijze uitoefenen. Het doel is om tot een Verenigde Staten van Europa te komen, een echte associatie van democratische staten die hun soevereiniteit gemeenschappelijk voeren. Onze nationale identiteiten blijven echter bestaan en de natiestaten zullen daarom nog steeds een sterke rol spelen. Wij onderscheiden ons van veel van de andere verenigde staten wereldwijd.

Het Parlement moet nu gebruik maken van de resterende tijd om ervoor te zorgen dat de volgende Europese verkiezingen echt Europees zullen zijn. In Duitsland hebben de politieke partijen op nationale kwesties en niet echt Europees campagne gevoerd. Ik neem aan dat dit hetzelfde was in andere landen. Het Europees Parlement heeft goede kaarten: het beschikt over meer bevoegdheden en de burgers moeten voelen dat het Parlement hen op democratische wijze vertegenwoordigd.

De vraag over een Europese belasting lijkt me zeer interessant. De strijd is bij voorbaat al verloren als men pleit voor een belastingsverhoging. Maar de zaken worden anders als de Europese belasting gecompenseerd wordt door een verlaging van de bijdrages door de lidstaten.

De Spinelligroep werd in september 2010 opgericht door de voorzitter van de liberale ALDE-fractie, Guy Verhofstadt, en medevoorzitter van De Groenen, Daniel Cohn-Bendit, en door Sylvie Goulard (ALDE) en Isabelle Durant (De Groenen).

REF. : 20110110STO11398

Nadere informatie :