Discussieer mee op het congres

Met dank overgenomen van E.M.J. (Lilianne) Ploumen i, gepubliceerd op vrijdag 28 januari 2011.

Beeld: PvdA

Op het congres discussiëren we over het functioneren van de publieke sector, het buitenlandbeleid van het kabinet Rutte, beleid voor ouderen, de provincie, de Eerste Kamer, VN-rechten voor mensen met een handicap, linkse samenwerking en veel meer. Met onder andere Ahmed Aboutaleb, Jetta Klijnsma, Lennart Booij, Otwin van Dijk, Mariëtte Hamer, Bert Koenders, Henk van der Kolk, Tonny van de Vondervoort, Co Verdaas, Nebahat Albayrak en vele andere PvdA-helden en -heldinnen.

Het plenaire programma zal voor een groot deel in het teken staan van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Op de agenda staat onder meer de vaststelling van de kandidatenlijst van de Eerste Kamerfractie en de verkiezingen van de leden van het Presidium en de PES-congresdelegatie.

Klik op lees verder voor het volledige programma.

Plenaire programma

zaterdag 29 januari 2011

  • 1. 
    Opening door Max van den Berg (10.30 uur)
  • 2. 
    Vaststellen van de agenda en afhandelingsvoorstel
  • 3. 
    Van de orde
  • 4. 
    Bespreking beleidsverslag van de PvdA 2008-2009

en PES congres delegatie

  • 5. 
    Toespraak Jelle Menges
  • 6. 
    Bespreking en goedkeuring plan van aanpak

herziening statuten en reglementen

  • 7. 
    Vaststelling statutenwijziging samenstelling

Adviesraad Verenigingszaken

  • 8. 
    Toespraak Lilianne Ploumen
  • 9. 
    Lunchpauze (12.30 uur - 14.30 uur)
  • 10. 
    Verkiezing PES congres delegatie
  • 11. 
    Verkiezing nieuwe leden van het presidium
  • 12. 
    Vaststellen kandidatenlijst Eerste Kamer
  • 13. 
    Toespraak lijsttrekker Eerste Kamer
  • 14. 
    Politieke actualiteit
  • 15. 
    Programma-onderdeel ten behoeve van de

verkiezingen op 2 maart

  • 16. 
    Toespraak Job Cohen

Sluiting rond 17.00 uur. Daarna borrel.

Debatten publieke sector

Op het Congres discussiëren we over het functioneren van de publieke sector. Het PvdA partijbestuur werkt aan een nieuwe resolutie over de sociaaldemocratische principes voor een moderne en gezonde publieke sector en wil graag met u daarover in debat, te beginnen op het congres. U kunt tussen 13.00 en 14.00 uur kiezen tussen:

de volgende discussieonderwerpen:

Taboes rond (on)veiligheid

Onveiligheid blijft een zorg van teveel burgers en dus van ons. Is het tij van (het gevoel van) onveiligheid nog te keren? Welke taboes moeten daarbij sneuvelen? Tegen welke kosten zijn wij bereid te blijven investeren in jongeren die stelselmatig geengezag erkennen? Maar was het vroeger echt veel anders? Een zoektocht naar sociaaldemocratische antwoorden op de problemen rond veiligheid. Met Ahmed Marcouch (Tweede Kamer), Ahmed Aboutaleb (burgemeester Rotterdam), Attje Kuiken (Tweede Kamer) en Michel Vols (RUG) onder leiding van Nina Tellegen.

13.00 uur - 14.00 uur

Binnenzaal

Waartoe zijn we op aard in de publieke sector (The 'mission creep')

Teveel mensen hebben het vertrouwen in een goed functionerende publieke sector verloren en veel professionals die in de publieke sector werken voelen zich niet op waarde geschat. Hoe vaak zijn in de publieke sector organisaties bezig met de verkeerde dingen en niet meer met hun kerntaken. Onder andere Eddy Veenstra (lijsttrekker Drenthe en directeur corporatie) en Jacques Monasch (Tweede Kamer) discussiëren onder leiding van Roland Kip over de verschuivende en zelfs misschien verkeerde prioriteiten van publieke organisaties.

13.00 uur - 14.00 uur

Grote zaal

Terug naar de basis

Deze discussie richt zich op de overregulering en doorgeschoten protocollen voor controle in de publieke sector. Onder leiding van Mei Li Vos discussiëren onder anderen Otwin van Dijk (wethouder Doetinchem), Johan Brongers (directeur Tinten, samenwerkingsverband lokale welzijnsinstellingen) en Diederik Samsom (Tweede Kamer) over de vraag of we niet veel meer moeten vertrouwen op de professionals en erkennen dat teveel controle

mensen afhoudt van hun eigenlijke taken en daarmee het eigen initiatief doodslaat. Of zorgt te weinig controle voor misstandenen staan we vooraan met Kamervragen?

13.00 uur -14.00 uur

Restaurant

Wandelgangenprogamma

AMS-debat:VOC mentaliteit voor het buitenland

Onder leiding van Arjen Berkvens (AMS) buigen PvdA buitenlandwoordvoerders zich over de voornamelijk op economisch= eigenbelang gerichte buitenlandpolitiek

van het kabinet Rutte. Met Frans Timmermans, Nebahat Albayrak en Sjoera Dikkers.

11.00 - 12.00 uur

Politiek café Foyer

Training Centrum Lokaal Bestuur

(alleen op uitnodiging)

Training ten behoeve van de PS-verkiezingen. Met Marco Florijn en Sharon Dijksma.

11.00 uur - 12.30 uur

Binnenzaal

Regionaal Beleid

Professor Jouke van Dijk van de Universiteit van Groningen houdt een prikkelende inleiding over regionaal beleid. Max van den Berg en de Kamerleden Pauline Smeets, Agnes Wolbert en Tjeerd van Dekken reageren.

11.00 - 12.00 uur

Restaurant

Werkgroep Handicap en Beleid: Rechten van de mens

Een gesprek over het VN-manifest over de rechten van de mensen met een handicap. Nederland moet dit volgens de werkgroep zo snel mogelijk ratificeren. Met onder andere Jetta Klijnsma (Tweede Kamer).

12.00 uur - 12.50 uur

Ronde Kamer

Provincies: het belang van provinciale politiek

Debat over hoe de lijsttrekkers de belangstelling voor de provincie denken te vergroten. Als er geen provincies waren, zouden zij de provincie dan weer net zo op- en inrichten? Waar ligt hun passie?

Met Co Verdaas (Gelderland), Tonny van de Vondervoort (Zuid-Holland), William Moorlag (Groningen), onder leiding van Leen Verbeek (Commissaris van de Koningin Flevoland)

12.50 - 13.20 uur

Politiek café Foyer

Ouderenbeleid met LAO

Een bijeenkomst met als thema: arbeidsparticipatie na je vijftigste. Met onder andere Mariëtte Hamer (Tweede Kamer) en Henk van der Kolk (FNV,) onder leiding van Herman Hofman (voorzitter LAO).

13.00 uur - 14.00 uur

Ronde Kamer

Eerste Kamer - instrument van polarisatie?

Als de minderheidsregering van VVD en CDA geen meerderheid krijgt in de Eerste Kamer dan wordt deze ‘chambre de reflexion’ een politiek instrument om onwelgevallige wetgeving tegen te houden. Formeel is

de Eerste Kamer er om de kwaliteit van wetgeving te garanderen, niet om wetgeving dat in de Tweede Kamer is aangenomen tegen te houden. Discussie over de oppositiestrategie en hoe ver je kan en mag gaan. Met Han Noten, onder leiding van Fleur Imming.

13.20 uur - 13.50 uur

Politiek café Foyer

Linkse samenwerking, wie met wie en wanneer?

Vanuit verschillende kanten wordt met klem verzocht om de onderlinge strijd te staken en om over de eigen partijschaduw heen te stappen en samen te werken of zelfs samen te gaan. In Groningen is een college van D66, SP, GL en PvdA. Hoe gaat de samenwerking, waar zitten de overeenkomsten en de verschillen? Met onder andere Bert Koenders, Ineke van Gent (GroenLinks) en Frank de Vries (PvdA Groningen), onder leiding van James van Lidth de Jeude (presidium).

13.50 uur- 14.20 uur

Politiek café Foyer

De Innovatieve Unie

PvdA-Europarlementariër Judith Merkies geeft een presentatie en gaat in debat over innovatie. Zij is binnen het Europees Parlement rapporteur op dit gebied. Ze heeft in verschillende provincies geïnventariseerd welke technologische en industriële innovaties ontwikkeld worden en waar men behoefte aan heeft ten aanzien van het Europese beleid. Tijd voor terugkoppeling.

14.30 uur - 15.30 uur

Ronde Kamer

Verder in de wandelgangen

vindt u informatie over Campagne Provinciale Staten. Doe mee!", EVS, PvdA Eurodelegatie, AMS, WBS, Netwerk diversiteit. Netwerk handicap en beleid, PvdA vrouwennetwerk, Trefpunt PvdA en levensovertuiging, Op de koffie met, Ombudswerk, Homonetwerk, Werkgroep Europa, Juristennetwerk, PvdA-opleidingen.