Onrust Egypte: telefoonmodems gevraagd
Wereldomroep in Egypte
Vanwege de onrust heeft de Wereldomroep zijn activiteiten in Egypte uitgebreid. De tijden in dit overzicht zijn lokaal.
0800-0900 uur: 9830 kHz = Nieuwslijn uitzending van 0700 uur NL tijd
1800-1900 uur: 5955 kHz + 9750 kHz = Nieuwslijn uitzending van 1700 uur NL tijd
1930-2000 uur: 11615 kHz + 11655 kHz = Nieuwslijn uitzending van 1830 uur NL tijd
Ambassade in Egypte
Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Caïro, Egypte.
Adresgegevens
18, Hassan Sabri Street
Zamalek, Caïro
Contact
T: (+20) 22 7395500
F: (+20) 20 22 7365249
E-mail:
www.hollandembassy.org.eg
Ambassadeur
mw. drs. S.B. Blankhart
Consulaat in Alexandrië
Consulaat van het Koninkrijk der Nederlanden in Alexandrië, Egypte.
Adresgegevens
2, Mohamed Massoud st.
Wabbour El-Maya, Alexandrië
Contact
T: (+20) 34 22 48 77
F: (+20) 34 22 48 77
Chef de Poste
R.M. Rachid
Meer praktische informatie
Reisadvies Buitenlandse Zaken
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft een crisisteam ingericht voor telefonische vragen. Ook roept het ministerie Nederlanders in Egypte op zich te registreren.
Lijnvluchten KLM
De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM gaat tot nader order door met lijnvluchten van en naar Egypte. Wel is het vluchtschema aangepast in verband met de avondklok.
Reisorganisaties
Een aantal Nederlandse reisorganisaties is inmiddels begonnen met het repatriëren van toeristen. Reeds geboekte reizen worden vergoed.
Op luchthaven van Caïro is ook een afdeling van de Nederlandse ambassade in Egypte te vinden. Het bureau staat naast KLM-balie. De medewerkers van de ambassade lopen in oranje hesjes
Egypte is grotendeels van de buitenwereld afgesloten nu internet en SMS al dagen platliggen. Dat maakt het extreem moeilijk om ooggetuigenverslagen het land uit te krijgen. Overal ter wereld proberen radioamateurs, hackers en bloggers contact te leggen en informatie te verspreiden.
Tot zaterdagavond konden Egyptenaren ook niet mobiel bellen. Op alle mogelijke manieren probeert de Egyptische overheid communicatiekanalen af te snijden om de protesten de kop in te drukken.
Via vaste telefoonlijnen kwamen toch berichten naar buiten, onder meer dankzij de vele bloggers buiten Egypte, vertelt de Egyptische blogger Manal Hassan vanuit Zuid-Afrika.
'We hebben eerst contact gezocht met de demonstranten ter plekke die wisten wat zich daar afspeelde. Hun informatie plaatsten wij vervolgens op internet, op ons blog, op Twitter en op andere sociale netwerken. De regering laat sinds zaterdag weer het mobiele telefoonverkeer toe. Sms ligt nog wel plat. Wij konden in ieder geval van de demonstranten horen hoe de situatie was. We belden hen en vroegen wat er gebeurde en hoe men daar reageerde. En zo konden we alles updaten.'
Ouderwetse communicatie
Internetverkeer is niet helemaal onmogelijk. De Zweedse online organisatie Telecomix, een los-vaste groep internetactivisten, hackers en mensen die zich inzetten voor de vrijheid van meningsuiting, probeert verbindingen te leggen met behulp van ouderwetse telefoonmodems, vertelt Christopher Kullenberg van Telecomix.
'We zochten inbelmogelijkheden die nog in gebruik waren bij een aantal Europese internetproviders. Deze vonden we in Zweden en Frankrijk. Egyptenaren belden ons weer via ouderwetse modems om op internet te kunnen gaan.'
Modems gezocht
Internet via de telefoon wordt in het westen al zeker tien jaar niet meer gebruikt, maar is nu de enige manier om verbinding met Egypte te maken. En zolang de internetblokkade voortduurt, zou het mooi zijn als Westerse internetproviders hun ouderwetse modem pools, voor zover die nog werken, afstoffen en gratis ter beschikking stellen, zegt Kullenberg.
Dit alternatief wordt nog niet veel gebruikt. Naar schatting zoeken iedere drie minuten een paar mensen uit Egypte contact. Bellen over een vaste lijn vanuit Egypte naar Frankrijk of Zweden is duur, en bovendien traag, instabiel en onveilig. En het risico op afluisteren is groot.
Solidariteit
De kleine Egyptische internetprovider Noor is wel online. Dit netwerk wordt alleen gebruikt door de aandelenbeurs, banken en het bedrijfsleven en is niet toegankelijk voor gewone Egyptenaren. Sommige abonnees steunen de opstandelingen, vertelt blogger Manal Hassan (Arabisch blog: of op twitter @manal)
'Ze hebben hun huizen opengesteld aan andere mensen. Die kunnen de straat op om te zien wat er gebeurt en weer terug hun foto’s en video’s uploaden en beschrijven wat ze zien.'
Bronmateriaal
Berichten van Egyptische bloggers en twitteraars worden wereldwijd verspreid. Twitteraars @waelabbas, @beleidy, columnist @SultanAlQassemi, @sharifkouddous
van Democracy Now en blogger @RamyRaoof gelden door hun gedetailleerde en persoonlijke verslagen in het Arabisch en Engels als belangrijke online bronnen.
De behoefte aan betrouwbare informatie uit het land is zo groot, dat foto’s en filmpjes gratis online worden gezet. Ook de internationale nieuwszender Al Jazeera zet beeldmateriaal rechtenvrij online.
Radioamateurs
Via radioamateurs komen eveneens, zij het sporadisch, berichten door. Die zogenoemde hamradio’s communiceren in Morse met de buitenwereld. Met gevaar voor eigen leven. Hun zender en identiteit zijn door de autoriteiten makkelijk op te sporen.
Veiligheid
Zelfs als het internetverkeer in Egypte wordt hersteld, betekent dat niet dat iedereen meteen online moet gaan. De kans is groot dat de overheid de controle verder heeft verscherpt, zegt Kullenberg. Telecomix stelt in dat geval gratis beveiligingen beschikbaar. Vroeg of laat moet er iets gebeuren. Die internetblokkade kan nooit eeuwig duren.
Dialup modems for Egypt only:
+46850009990 (login ‘telecomix’ password ‘telecomix’) Sweden
+33172890150 (login 'toto' password 'toto') (French ISP - FDN)
Lees ook:
Onrust in Egypte: Nederlandse priester blijft
Onrust in Egypte: het leger bepaalt