EU investeert 170 miljoen euro in vitale infrastructuurprojecten

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 21 februari 2011.

De Europese Commissie i trekt in totaal 170 miljoen euro uit voor belangrijke projecten van het trans-Europees vervoersnetwerk (TEN-V). Vandaag maakt zij bekend welke projecten voor de aanleg of verbetering van vitale vervoersinfrastructuur in de EU i worden gesubsidieerd. De subsidies worden toegekend naar aanleiding van de oproepen in het kader van het meerjarenprogramma van 19 mei en zullen de lidstaten helpen om missing links in het vervoersnet weg te werken, knelpunten op te heffen en de veiligheid van het vervoer te verbeteren. Daarbij wordt bijzondere aandacht besteed aan duurzamer vervoer, intermodaliteit, snellere en vlottere uitvoering van projecten en steun voor publiekprivate partnerschappen.

Vicevoorzitter van de Commissie Siim Kallas i, bevoegd voor vervoer: "Het doet mij plezier vandaag het besluit te kunnen ondertekenen waarmee de Unie 170 miljoen euro TEN-V-medefinanciering verleent voor belangrijke infrastructuurprojecten met een Europese toegevoegde waarde. De geselecteerde projecten betreffen snelwegen op zee en River Information Services op grond van het meerjarenprogramma en projecten uit het jaarprogramma als aanzet tot de toekomstige vervoersprioriteiten: groener vervoer, Europese verbindingen (oost-westas) en steun voor publiekprivate partnerschappen."

In 2010 werden via drie verschillende oproepen aan in totaal 51 projecten in 24 landen subsidies toegekend. Alle projecten werden beoordeeld aan de hand van hun relevantie voor de TEN-V-prioriteiten en beleidsdoelstellingen: de mate waarin ze klaar zijn om te worden uitgevoerd, hun impact (de sociaaleconomische en ecologische impact) en hun kwaliteit in termen van volledigheid, duidelijkheid, relevantie en samenhang. De toegekende EU-bijstand helpt om publieke en particuliere financiers over de streep te trekken. Het hefboomeffect kan oplopen tot vijf maal de toegekende EU-bijstand (zie MEMO/11/101).

Het meerjarenprogramma 2010 (in totaal goed voor 112,4 miljoen euro subsidies) was gericht op de grootste prioriteiten van het TEN-V-netwerk op drie gebieden:

  • Snelwegen op zee: een volwaardig alternatief voor het verzadigde wegennet door een verschuiving van wegverkeer naar scheepvaart - 8 projecten geselecteerd; 84,9 miljoen euro subsidies.
    • River Information Services (RIS) voor de bouw van infrastructuur: verkeersbeheer op waterwegen - vijf projecten geselecteerd; 7,1 miljoen euro.
  • Systemen voor luchtverkeersbeheer en functionele luchtruimblokken (ATMF/FAB's) - vier projecten geselecteerd voor een totaal bedrag van 20,5 miljoen euro, dat reeds is toegekend na een afzonderlijke oproep op 16 februari.

    Het jaarprogramma 2010 (in totaal 78,2 miljoen euro) vormt een aanvulling op de inspanningen in het kader van het meerjarenprogramma. Dit programma heeft als doel de schaarse EU-middelen beter te benutten, zodat ze een maximaal effect hebben op de prioritaire gebieden. Het programma bestaat uit drie prioriteiten:

Prioriteit 1: de ontwikkeling van een geïntegreerd en milieuvriendelijk vervoerssysteem en studies ter voorbereiding van implementatieprojecten die bijdragen tot de strijd tegen de klimaatverandering - 13 geselecteerde projecten; 32,1 miljoen euro;

Prioriteit 2: versnellen/faciliteren van de uitvoering van TEN-V-projecten (studies voor alle vervoerswijzen, de uitvoering van spoor- en binnenvaartprojecten waarvoor de nodige procedures zijn afgerond), en projecten die bijdragen tot de ontwikkeling van het Europees gemeenschappelijk luchtruim - 18 projecten; 41,1 miljoen euro);

Prioriteit 3: studies ter ondersteuning van publiekprivate partnerschappen (PPP) - drie projecten geselecteerd; 4,9 miljoen euro.

De projecten worden beheerd door het Uitvoerend agentschap TEN-V, onder auspiciën van het directoraat-generaal Mobiliteit en vervoer van de Europese Commissie.

De volledige lijst van de geselecteerde voorstellen is opgenomen in MEMO/11/101).

Meer informatie vindt u op de volgende site:

http://ec.europa.eu/tentea of e-mail: TENT-AGENCY@ec.europa.eu