Europarlementariërs: weg met corrupte collega's

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op maandag 21 maart 2011.

'Onmiddellijk aftreden!', eist de Nederlandse Europarlementarier Thijs Berman i van zijn drie collega’s in het Europees Parlement i die in opspraak zijn geraakt door een omkoopaffaire. De drie bleken bereid om in ruil voor steekpenningen de gewenste voorstellen in te dienen en hun kritiek op Rusland in te slikken. Dat berichtte de Sunday Times afgelopen weekeinde, na acht maanden van onderzoek.

Europarlementariër Dennis de Jong i (SP i) wil snel werk maken van een aangescherpte gedragscode. De Jong: 'Europarlementariërs die zich door lobbyisten laten omkopen moeten onmiddellijk uit het parlement worden gezet. Minstens zo belangrijk is het om nu regels op te stellen die dit gedrag in de toekomst voorkomen. Ik ga voorstellen voor aanscherping van de gedragscode die ik eerder deed snel uitwerken en opnieuw indienen.'

Onderzoek

Journalisten van de Sunday Times die zich voordeden als lobbyisten, vroegen de drie Europarlementariërs wetsvoorstellen te wijzigen, ten gunste van Britse financiële instellingen. Ook vroegen zij het drietal om een minder kritische houding aan te nemen tegenover de situatie van mensenrechten in Rusland.

De drie verdachte leden, die volgens de krant 'bedragen rond de 100.000 euro' vroegen, zijn de Oostenrijkse christendemocraat Ernst Strasser i, en twee sociaaldemocraten, de Roemeen Adrian Severin i en de Sloveen Zoran Thaler i. Tegen de drie - die alle aantijgingen van de hand wijzen - wordt een onderzoek ingesteld.

Machtige lobby

Er woedt al langer een hevig debat over de rol die lobbyisten achter de schermen spelen. Ruim 15.000 zijn er in Brussel actief om in opdracht van bedrijven de Europese ambtenaren en Europarlementariërs te beïnvloeden. Ze proberen besluitvorming en het schrijven van wetten te 'sturen', in het voordeel van hun opdrachtgevers.

Via zogeheten expertgroepen - onafhankelijke denktanks die de Europese Commissie i adviseren - hebben lobbyisten eveneens grote invloed.

'Zonder sluwe lobbyist bereik je in Europa i niks', meent Paul de Clerck van ALTER-EU, een alliantie die in Brussel strijdt voor meer transparantie. Europarlementariërs laten zich volgens De Clerck ook leiden door lobbyisten. 'Veel van de amendementen i die Europarlementariërs indienen, worden geschreven door een lobbyist.'

'Your key to Europe', is de slogan van de Nederlandse lobbyist Wytze Russchen die al jaren meedraait in Brussel. Hij dient onder andere de belangen van KPN, Gasunie en ING. 'Ze hebben mij nodig om de weg te vinden in het labyrint dat Brussel is. Voor 100 à 200 euro per uur kun je mij inhuren.'

Luister naar een eerdere bijdrage van Tijn Sadée over de rol van lobbyisten in Europa.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa