Bonussen

Met dank overgenomen van E.M.J. (Lilianne) Ploumen i, gepubliceerd op vrijdag 1 april 2011.

Ik vind dat het eens tijd wordt voor een positief bericht over bonussen in Nederland. Bonussen op doorleren welteverstaan. Kees Kraaijeveld schrijft deze week in Vrij Nederland 'De cijfers laten zien dat er in Nederland een fikse bonus staat op je best doen op school.' De strekking? Doorleren, opleidingen stapelen en je diploma halen loont. Letterlijk. De bonus - in de vorm van een hoger salaris - die op doorleren staat, wordt in de toekomst vooral door meisjes glansrijk opgestreken. Ambitie en de bereidheid om deze ambitie om te zetten in prestaties, worden zo terecht beloond. Het is een bonus die ik graag zou uitdelen.

Eén meisje gaat deze bonus echter niet opstrijken. Zij krijgt voor haar harde werk op school geen bonus, maar een trap na. Een trap na in de vorm van uitzetting naar Afghanistan. Een land waar we nog geen Lynxhelikopter zonder aanvullend MIVD-advies durven laten landen.

Ik heb het over Sahar, het Afghaans Friese meisje van het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden. Minister Gerd Leers heeft zich met het besluit om haar terug te sturen naar Afghanistan van zijn meest gespleten kant laten zien.

Toen hij nog burgemeester van Maastricht was, schreef hij menig brandbrief naar den Haag en ging hij de barricaden op om uitgeprocedeerde asielzoekers voor zijn stad te behouden. En nu danst diezelfde Gerd Leers naar de pijpen van de PVV. Zijn barmhartige geest heeft hij achtergelaten in Maastricht, op zijn Haagse departement regeert de kille letter van het regeer-en gedoogakkoord.

Wat een ontluisterende déconfiture van wat eens een burgemeester met een hart was.

Maar ook Leers verdient een kans. Want beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Daarom Gerd: deel eens een bonus uit, niet aan topmannen, maar aan al die meisjes die vanuit Nederland de wereld gaan veroveren. Te beginnen met Sahar.