Euroscepsis geen optie volgens staatssecretaris Knapen

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) i, gepubliceerd op zaterdag 2 april 2011.

"Toegeven aan euroscepcis is geen optie. Dit kabinet staat juist heel positief tegenover Europa i." Dit zei Ben Knapen i vrijdag in een gedachtewisseling met studenten en docenten van het Jean Monnet Centre of Excellence van de Universiteit van Leiden. "Europa wordt, als we niet oppassen, een minder belangrijke speler in de wereld en dat is geen goede ontwikkeling."

85% van alle Nederlanders accepteert het feit dat Nederland onderdeel is van Europa. Tegelijkertijd roept 'Brussel' negatieve gevoelens op. Zo denken sommige Nederlanders, bijvoorbeeld, dat we soevereiniteit opgeven.

Knapen concludeerde: "In een wereld waar fysieke grenzen steeds minder van belang zijn, is soevereiniteit in de zin van nationale beslissingsbevoegdheid dat ook. Neem het voorbeeld van Noorwegen; geen lid van de EU i en toch sneller dan de meeste lidstaten in het toepassen van Europese regels om handel te kunnen bedrijven met EU lidstaten i. Van soevereiniteitsverlies, in de zin van dat we niets meer te zeggen hebben, is ook geen sprake. Als onderdeel van een groter Europa is Nederland alleen maar beter in staat om het hoofd te bieden aan bedreigingen uit de wereld."