Bundel: Constitutional Law of the EU Member States

In 1981 verscheen, onder redactie van prof. mr. L. Prakke en prof. mr. C.A.J.M. Kortmann, de eerste druk van het boek 'Het staatsrecht van de landen van de Europese Gemeenschappen'. Deze bundel was (destijds) een uniek project. Hoewel de Europese Gemeenschappen toen al meer dan twintig jaar oud waren, was er nog geen studie verschenen over het staatsrecht van de verschillende lidstaten. Dat is na zes drukken van het populaire boek (de Nederlandstalige zesde druk verscheen in 2004) nog steeds zo.

Dankzij de steun van het Montesquieu Instituut werkt een nieuwe redactie onder leiding van prof. dr. Wim Voermans i momenteel aan de bundel Constitutional Law of the EU Member States. Deze bundel beslaat alle 27 lidstaten en voorziet niet alleen in een vertaling van het boek in het Engels, maar ook in een buitengewoon belangrijke dataset van het constitutionele recht van alle lidstaten van de Europese Unie. Dat is een uniek werk omdat er momenteel geen andere vergelijkbare studies zijn. Om deze dataset up-to-date te houden, dienen auteurs uit de diverse EU-landen hun bijdragen te bewerken.

De bundel Constitutional Law of the EU Member States richt zich op de constitutionele verhoudingen en ontwikkelingen in de Europese Unie. Het rechtsvergelijkende onderzoek naar parlementaire stelsels kan bijdragen aan het denken over de ontwikkeling van een Europees parlementair model. Deze bundel kan worden gezien als een katalysator voor het rechtsvergelijkende onderzoek.