Mantelzorger word je niet, het overkomt je

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op vrijdag 8 april 2011, 4:32, column.

Ongeveer 3,5 miljoen mensen in Nederland zijn mantelzorger. Een aantal van hen kwam ik vandaag tegen op de contactdag voor mantelzorgers in het Land van Cuyk. Een warme bijeenkomst met mensen die met hart en ziel zorgen voor een ander.

Mantelzorger ‘word je niet’, het overkomt je. Natuurlijk wil je alles uit de kast halen om te zorgen voor je moeder, je man, je kind of je vriend. Zo ook al deze mensen die ik vandaag trof. Maar het wordt ze vaak wel erg moeilijk gemaakt. Een mevrouw vertelde dat haar man tussen 1 november en 1 april maar liefst 39 verschillende thuiszorgmedewerkers over de vloer heeft gehad, en dat daarom maar gestopt heeft. Ze probeert nu zoveel mogelijk zelf te doen.

Iemand verzorgde haar terminaal zieke man, en vroeg begin december om hulp in de nacht. Door een wachtlijst kwam die begin hulp begin januari, twee dagen voor haar man stierf…

Iedere mantelzorger heeft zo z’n eigen verhaal. Maar de druk op de mantelzorger wordt groter. Er wordt steeds meer van ze gevraagd, maar bovenop de intensieve zorg, is er dat geregel, dat gedoe, de financiën en ergernissen met afspraken die niet nagekomen worden. Heel veel mantelzorgers staan onder zware druk en velen gaan er zelfs aan onderdoor.

Het wordt écht de hoogste tijd dat politiek Den Haag gaat inzien dat mantelzorg géén vervanging is van reguliere zorg, en al helemaal géén afvoerputje voor bezuinigingen.

De mantelzorger geeft warme en liefdevolle zorg, maar houdt dat alleen vol bij voldoende waardering. Mantelzorgers moeten daarbij kunnen rekenen op professionele ondersteuning wanneer die nodig is.

Een mantelzorgtoeslag, uitbreiding van het zorgverlof, meer dagopvang voor de patiënt ter ontlasting, mantelzorgwoningen op eigen erf, logeerhuizen: het is allemaal geen overbodige luxe, het is een noodzaak om de mantelzorg in Nederland in stand te houden.

Wat dat allemaal kost? Laat alle mantelzorgers vandaag stoppen met zorg, wat gaat ons dat kosten…?

Deze column als eerste ontvangen? Geef je op voor de nieuwsbrief van Emile Roemer