Hoge Europese vlees-, vis- en zuivelconsumptie vraagt om oplossingen

dinsdag 3 mei 2011

DEN HAAG (PDC) - De consumptie en productie van vlees, vis en zuivel zijn de afgelopen vijftig jaar sterk toegenomen in de Europese Unie. Dit heeft verschillende negatieve gevolgen die om een oplossing vragen. Het Planbureau voor de Leefomgeving i heeft deze gevolgen in kaart gebracht en suggesties gedaan voor oplossingen.

Voor de hoge productie van dierlijke producten is veel landbouwgrond nodig, zowel binnen als buiten de EU. Daarnaast draagt de productie bij aan klimaatverandering en gaat deze ten koste van de biodiversiteit. Zo dreigen bijvoorbeeld veel vispopulaties uit te sterven. Ook leidt de hoge consumptie tot gezondheidsrisico's.

Vanwege deze nadelige effecten moet het Europees voedselsysteem verduurzaamd worden. Dit kan onder andere door middel van een vermindering van de consumptie. Dat is op dit moment echter nog geen officiële doelstelling van de Europese Unie.

Een andere mogelijke oplossing is verduurzaming aan de productiezijde. Zo kan het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU bijdragen aan een omslag naar duurzamere veehouderij. Ook kan de EU zich meer richten op de ontwikkeling van duurzame aquacultuur (het kweken van vissen)

De meeste maatregelen zouden een grote bijdrage van boeren en vissers vragen, die vaak al een laag inkomen hebben. De EU zou hen kunnen helpen de omslag te maken naar een meer duurzame productie met hogere toegevoegde waarde. Supermarkten zouden deze producten dan moeten aanbieden en de consument moet bereid zijn daar een hogere prijs voor te betalen.

Bron: Planbureau voor de Leefomgeving