EU zet 'veiligheids-ambassadeurs' in voor verbeteren veiligheid op werkplekken

Met dank overgenomen van Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) i, gepubliceerd op dinsdag 7 juni 2011.

Tijdens dit tweede jaar van de EU-OSHA-campagne 'Een gezonde werkplek' ten behoeve van veilig onderhoud komt het aantal officiële partners uit op 52 nu nog eens zeven pan-Europese organisaties en multinationale ondernemingen afkomstig van een scala aan publieke en particuliere sectoren zich hebben aangesloten: AEIP, CPME, DuPont, ECTA, EORNA, Golder Associates en UEPG

Maar liefst 20 % van alle ongelukken op de werkplek in Europa heeft te maken met onderhoud, en organisaties door het hele continent raken er steeds meer van doordrongen dat er maatregelen moeten worden genomen om de gevaren in verband met onderhoud te bestrijden. Met dit in het achterhoofd voert ruim een kwart (26,8 %) van de partners veiliger en gezonder arbeidsomstandigheden voor werknemers en werkgevers aan als de voornaamste reden om aan de campagne deel te nemen. Als verdere redenen om deel te nemen, noemden de partners onder andere het vergroten van de betrokkenheid van hun werknemers en/of leden bij het beheer van gezondheid en veiligheid (16,01 %) en het uitwisselen van goede praktijken (5,39 %). Andere partners zagen deelname als een mogelijkheid om nauw samen te werken met andere gelijkgestemde organisaties (14,4 %).

"Gereputeerde bedrijven, organisaties en verenigingen uit een breed scala aan sectoren zoals de chemische industrie, de farmaceutische industrie, de gezondheidszorg en de fabricage- en constructiesector nemen deel aan onze campagne", aldus Jukka Takala, directeur van EU-OSHA. “We zijn heel blij dat sectoren en werkplekken in heel Europa nu oog hebben voor veilig onderhoud. Dit draagt bij tot betere omstandigheden voor werknemers tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. Ik heet onze zeven nieuwe ‘ambassadeurs’ welkom en verheug me erop gedurende het vervolg van de campagne met hen samen te werken”.

Overal in Europa hebben de partners sinds het begin van de campagne op 28 april 2010 door middel van uiteenlopende activiteiten goede praktijken op het gebied van veilig onderhoud gestimuleerd. De vele seminaries en conferenties over heel Europa behandelden specifieke onderwerpen, zoals de nieuwste producten en diensten die voor betere werkomstandigheden zorgen over het hele continent. Een van de partners had ook een programma opgezet voor de ontwikkeling, beoordeling en certificering van de competenties van het personeel dat verantwoordelijk is voor de installatie en het onderhoud van apparatuur in gevaarlijke ruimten. Momenteel wordt dit instrument niet alleen in de EU toegepast maar op locaties overal ter wereld.

De nieuwe officiële campagnepartners worden formeel welkom geheten tijdens een ceremonie op 22 en 23 november in Bilbao, waar ook de afsluiting plaatsvindt van de campagne 'Een gezonde werkplek 2010-2011 ten behoeve van veilig onderhoud'.

Verdere informatie over campagnepartners en hun activiteiten alsook diverse bronnen van informatie over veilig onderhoud vindt u op de officiële website van de campagne 'Een gezonde werkplek 2010-2011':

http://hw.osha.europa.eu

http://hw.osha.europa.eu/partners/eu-partners

Goedgekeurde officiële campagnepartners:

AEIP (European Association of Paritarian Institutions) ; Airliquide Welding; Baxter; BUSINESSEUROPE; CEEP (Europees Centrum van gemeenschapsbedrijven en bedrijven van algemeen economisch belang); CEFIC (Europese Raad van de Chemische Nijverheid); CEOC International; CEPI (Confederation of European Paper Industries); CES/ ETUC (Europees Verbond van Vakverenigingen); CSEE-ETUCE (Europees Vakbondscomité van Onderwijsgevenden); CPME (Permanent Comité van Europese Artsen) , Delphi; DuPont Sustainable Solutions ; EAEF (Employee Assistance European Forum); EBC (European Builders’ Confederation); ECTA (European Chemical Transport Association) ; EEMUA (The Engineering Equipment and Materials Users’ Association); EFBWW (Europese Bond van Bouw- en Houtarbeiders); EFNMS (European Federation of National Maintenance Societies); EFFAT (European Federation of Trade Unions in the Food, Agriculture and Tourism Sectors); Europees netwerk FOCUS; EMCEF (European Mine, Chemical and Energy Workers’ Federation); EORNA (European Operating Room Nurses Association) ; EWF (European Federation for Welding, Joining and Cutting); ETPIS (European Technology Platform on Industrial Safety); ETF (European Transport Workers’ Federation); EuroCop (European Confederation of Police); EPSC (European Process Safety Centre); ESF (European Safety Federation); ETSA (European Textile Services Association); ETSC (Europese Raad voor Transportveiligheid); EU-VRI (Europees Virtueel Instituut voor Geïntegreerd Risicobeheer); FEES (Federation of the European Ergonomic Societies); FERMA (Federation of European Risk Management Associations); FIEC (Europees Verbond van het Bouwbedrijf); FOHNEU (Federation of Occupational Health Nurses within the European Union); Gamesa Corporación Tecnológica; General Electric Energy; Golder Associates ; Granite Service International; Ideal Standard International; IMA-Europe (Industrial Minerals Association - Europe); IIRSM (International Institute of Risk and Safety Management); Intel International B.V.; ISHCOO (International Safety and Health Construction Coordinators Organisation); Medicover; Pirelli & C. SpA; Syndex; TMHE (Toyota Material Handling Europe AB); UEAPME (Europese Unie van ambachten en het midden- en kleinbedrijf); UEPG (European Aggregates Association) ; UNI Europa.

###

Opmerkingen voor de redactie

  • 1. 
    De taakopdracht van het Europees Agentschap voor gezondheid en veiligheid op het werk (EU-OSHA) is werkplekken in Europa veiliger, gezonder en productiever te maken. EU-OSHA is door de Europese Unie opgezet om aan de behoefte aan informatie op het gebied van gezondheid en veiligheid op het werk te helpen voldoen. Het doel van EU-OSHA, dat is gevestigd in het Spaanse Bilboa, is om de veiligheid en gezondheid van mensen op hun werk te verbeteren c.q. te beschermen door technische, wetenschappelijke en economische informatiestromen te stimuleren tussen alle betrokkenen op dit terrein. http://osha.europa.eu
  • 2. 
    De campagne Een gezonde werkplek 2010-2011, die wordt gecoördineerd door het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk en zijn partners in de 27 EU-lidstaten en daarbuiten, ondersteunt een breed scala aan activiteiten ter bevordering van het veilig uitvoeren van onderhoudswerk op nationaal en Europees niveau. De campagne legt de nadruk op het belang van onderhoud (van fabrieken, apparatuur, machines en werkplekken) om risico's op de werkplek uit te sluiten, en op het creëren van veiligere en gezondere werkomstandigheden overal in Europa. De campagne wordt gesteund door het EU-voorzitterschap van Spanje en België in 2010 en van Hongarije en Polen in 2011, door het Europees Parlement en de Europese Commissie en door de Europese sociale partners. http://hw.osha.europa.eu

Volg ons nu op Twitter, ga naar de blog van het Agentschap of schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief OSHmail. U kunt u ook inschrijven voor regelmatig nieuws en informatie van EU-OSHA via RSS feed.

http://osha.europa.eu

Perscontacten: