Parlement steunt recht lidstaten om teelt van genetisch gemodificeerd voedsel te verbieden
EU-lidstaten moeten de keuze hebben om de teelt van GGO's i te verbieden of beperken en moeten daar milieuredenen voor in kunnen roepen. Dat stellen Europarlementsleden in een stemming over ontwerpwetgeving dinsdag.
Ook de Raad i moet zich uitspreken over de voorgestelde wijziging van de bestaande wetgeving.
Redenen voor een verbod
Volgens het voorstel van de Europese Commissie i zouden de lidstaten een GGO-teeltverbod of -beperking alleen om andere redenen dan gezondheids- of milieuredenen kunnen uitvaardigen, omdat die laatste alleen door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid i zouden moeten worden beoordeeld. Omdat het Parlement zich in het kader van de internationale handelsregels voor een stevigere rechtsbasis inzet, dringt het er op aan, de lidstaten niet te verhinderen om aanvullende milieugronden in te roepen. Daar zouden bijvoorbeeld pesticidenresistentie, instandhouding van de biodiversiteit en het ontbreken van gegevens over de mogelijke negatieve effecten van ggo's op het milieu onder kunnen vallen.
Het Parlement vindt ook dat sociaaleconomische gevolgen legitieme redenen voor een verbod zouden kunnen zijn, bijvoorbeeld wanneer besmettingsrisico's voor conventionele en organische gewassen praktisch niet kunnen worden voorkomen.
De kosten van besmetting
De lidstaten moeten passende maatregelen nemen om besmetting van conventionele en organische gewassen door GGO's te voorkomen, zeggen de Europarlementsleden. 'Vervuilers' moeten financieel aansprakelijk worden gesteld, zeggen ze ook.
EU veiligheidscontroles bij de tijd brengen
Een veiligheidscontrole en vergunning op EU-niveau blijven een voorwaarde voor een toelating voor het telen van een specifieke soort GGO's. Hoewel de voorgestelde wijziging van de bestaande wetgeving niets aan dat proces verandert, herinneren de Europarlementsleden de Commissie eraan dat de richtlijnen op bepaalde punten zouden moeten worden verbeterd.
Momenteel zijn twee genetisch gemodificeerde gewasvariëteiten op EU-niveau goedgekeurd voor teelt: een stam van maïs en een voor de productie van zetmeel aangepaste aardappel. Maar weinig EU-landen i kweken deze gewassen voor commerciële doeleinden en sommige (Oostenrijk, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Duitsland en Luxemburg) hebben gebruik gemaakt van de zogenaamde "vrijwaringsclausule" in de bestaande EU richtlijn uit 2001 om de teelt te verbieden.